Spring naar de content

Werkloosheid daalt. En dat kon je al in juli zien aankomen

Donderdagochtend publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek de werkloosheidcijfers over oktober. Ze zijn spectaculair want met 11.000 gedaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Dat was tegen de consensus van nogal wat analisten. Maar ik zag het al veel eerder aankomen en ik kan het bewijzen. Leest u er mijn column van 3 juli j.l. nog maar eens op na, u vindt ‘m hier.

Letterlijk schreef ik, onder de kop ‘Als ik niet oppas word ik optimistisch over de werkloosheid’:

In de werkloosheidscijfers zag ik al heel lang een zich nog altijd versterkende neerwaartse trend. Als ik die extrapoleerde dan kwam ik per jaarultimo op heel andere getallen dan het Centraal Planbureau noteerde. Tot nu toe had ik daarmee gelijk, de werkloosheid is veel harder opgelopen dan werd gedacht.

Over twee weken komen de werkloosheidcijfers over juni en ik ben heel benieuwd. Want wat ik dit jaar tot nu toe zie is wat in beleggingstermen bodemvorming heet. In januari, februari en maart kregen we er er 21.000, 21.000 en 30.000 werklozen bij. Maar in april en mei waren het er 7.000 en 9.000.

Maar ook:

Neemt de werkgelegenheid weer toe, in 2014, dan zal dat een tijdelijk effect zijn. Ik zie de crisis pas rond 2020 zijn definitieve dieptepunt bereiken. Tussen nu en dan zullen er forse oplevingen zijn.

Met de nu gecommuniceerde daling van de werkloosheid is er sprake van een  normaal patroon. De economie kent golfbewegingen, binnen een lange termijn neerwaartse trend zullen er steeds opwaartse golven zijn. Die zien we nu: woensdag met het consumentenvertrouwen, donderdag met de werkloosheid.

Deze korte termijn trend zal nog wel even doorzetten. Maar ik denk dat we binnen een jaar al weer kunnen vaststellen dat het een tijdelijke opleving was.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen