Spring naar de content

Beleggers worden euforisch. Meestal komen daar brokken van

Maandagochtend opende Het Financieele Dagblad met de kop ‘AEX op de drempel van het pre-Lehmantijdperk’. Daarmee komt de stemming er flink in, de geesten worden rijp gemaakt voor een heuse eindejaarsrally.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Op pagina 3 van de krant gaat het verder, ook ondergetekende komt even aan het woord in zijn rol van penningmeester van een beleggingsvereniging. In die hoedanigheid bevestig ik de veronderstelling dat ook ik verwacht dat we binnenkort meemaken dat de AEX de magische grens van 400 breekt. Om precies te zijn: bij 423,03 heeft de AEX het veel voorkomende Fibonacci-percentage van 61,8 van de voorgaande daling gecorrigeerd. Dat zal voor u wel abracadabra zijn maar een Italiaanse wiskundige uit de vroege middeleeuwen (Fibonacci) speelt in het denken van technisch analisten in de financiële wereld een belangrijke rol. En ook wij, bij de vereniging, passen ‘m in een aantal theorieën en afwegingen.

Op 25 juni j.l. kochten wij Call’s AEX December 2013 400 voor 65,- per contract. Die laatste ‘400’ staat voor een koers van de AEX die we toen al tegen het einde van het jaar verwachtten. De AEX-zelf stond die dag overigens bij de 335 en had net een flinke duikeling gemaakt na rond de 370 te hebben gestaan in mei. Beleggers zochten massaal de uitgang.

Vandaag kon ik die contracten, waarvoor ik in juni 65,- betaalde, voor rond de 400,- verkopen. Een heel leuke winst maar we houden ze nog even. Sinds juni hebben we er regelmatig op stijgingen wat met winst verkocht en op dalingen weer goedkoper bijgekocht.

Waarom vertel ik nu dit verhaal, waarom deze succes-trade? Om het wat dragelijker te maken: succesvol beleggen is de optelsom van meer winst dan verlies. Maar verlies hoort erbij, je moet het nemen en vrolijk weer verder gaan. Ook winst moet je op tijd nemen, zeker met opties is het wachten op de laatste Euro levensgevaarlijk. Er kan ook zo weer een daling optreden die dan je hele ongerealiseerde winst doet verdampen. Omdat je te greedy was.

Stel nu eens dat de AEX richting de 420 gaat. Dan zijn Call’s die we voor 65 kochten misschien wel 2.000,- waard. Maar ook nu, zonder dat de AEX al over de 400 kwam, kunnen we een paar honderd procent winst maken. Misschien doen we dat ook wel, met de helft van onze positie. Dit soort risicovolle transacties doen we nooit met meer dan 2,5 procent van het ledenkapitaal maar ze kunnen het totaalresultaat flink opkrikken.

In Het Financieele Dagblad kunt u mij horen zeggen dat ik de toestroom van particuliere beleggers naar de beurs eerder als een contra-indicator zie. De geschiedenis leert dat als zij weer toestromen, een top in de markt nabij is. En een flinke neerwaartse correctie dus ook.

In juni van dit jaar, in de buurt van wat inderdaad de bodem blijkt te zijn  geweest, kochten wij als vereniging. En nu hopen we het grootste deel van de stijging mee te maken maar naar mate we verder boven de 400 komen nemen we alvast weer Put-posities in waarmee we in Q1 2014 hopen te profiteren van de daling die we daarna verwachten.

Als u zo’n belegger bent die alleen van stijgingen kunt profiteren: pas op en neem tijdig uw winst. Die kan er best de komende weken nog komen maar het wordt richting de jaarwisseling steeds linker. Dus: neem tijdig uw winst en wacht daarna eerst weer eens een flinke daling af.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter