Spring naar de content

‘Stop het Freek Vonk-effect’

De populariteit van televisiebioloog Freek Vonk komt het welzijn van reptielen in Nederland niet ten goede.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

De mediaoptredens van onze vaderlandse Indiana Jones zorgen niet alleen voor een stijgende verkoop van reptielen, ook de opvangcentra komen hokken tekort om alle afgedankte slangen, hagedissen en leguanen op te vangen. “De aanschaf van een reptiel is te vaak een impulsaankoop”, zegt Jack Hagé van opvangcentrum De Leguaan in Bergen op Zoom in Trouw. Hij zegt dat de nieuwe eigenaren geen tijd en geen kennis hebben om de dieren te onderhouden, met als gevolg dat de schubbige dieren massaal worden gedumpt.

Hagé zegt niet blij te zijn met de optredens van Freek Vonk in onder meer DWDD en Freek in het wild. “Ik ben er niet over te spreken. Hij verkoopt een hoop onzin, en voert een slechte imitatie uit van de Australische Bob (de vader van Steve) Irwin. En de opvang wordt vervolgens geconfronteerd met een toename van het aantal aangeboden gifslangen van wel 30 procent.”

In het artikel zijn ook enkele voorstanders aan het woord die wél blij zijn met de populariteit die Freek Vonk voor de reptielen genereert. Maar ook zij zien wel degelijk een keerzijde van het succes. Gedragsbioloog Karel ten Cate van de Rijksuniversiteit Leiden heeft nog een tip voor meneer Jinek: “Op expedities kan hij voorzichtiger zijn. Hij weet wel wat hij doet, maar de kijkers ook? Van sommige dieren moet je vaststellen dat ze er niet zijn om als huisdier te aaien. Dat lijkt mij óók een belangrijke boodschap.”