Spring naar de content

De nare Gordon-nasleep: gaat China nu ING en Unilever boycotten?

MET UPDATE – Gordon kan wel verbijsterd zijn over de wereldwijde ophef rond zijn racistische opmerkingen tijdens Holland’s Got Talent, het kan nog véél erger, zo ondervindt de Amerikaanse talkshowhost Jimmy Kimmel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

(Lees verder onder het gewraakte fragment uit Kimmels late night talkshow.)

Het fragment, uit de serie Kid’s Table waarin Kimmel met kinderen over wereldproblemen praat, werd uitgezonden op 16 oktober. De 6-jarige Braxton weet de oplossing voor de enorme schuld die de Verenigde Staten heeft aan de Chinezen: “Kill everyone in China.

Een onschuldige opmerking van een klein kind, denkt u? Nou nee, zender ABC is nu – zes weken later – nog bezig de scherven op te ruimen. Nadat Chinese organisaties in Amerika klaagden, bood Kimmel zijn excuses aan op tv. Dit was echter niet genoeg. De presentator gaf hierna in een brief aan dat het fragment nooit uitgezonden had moeten worden:

“It was never my intention to upset anyone. The offensive comment, which was made by a 6-year-old child during the nonscripted segment, never should have aired. No one on the team at Jimmy Kimmel Live or at ABC would ever purposely broadcast anything to upset the Chinese community, the Asian community, anyone of Chinese descent or any community at large.”

Chinezen nemen de opmerkingen van een 6-jarige heel serieus.
Chinezen nemen de opmerkingen van een 6-jarige heel serieus.

Hiermee was de kous af, dacht Kimmel (en wij ook, om eerlijk te zijn). Maar nee. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van China eiste een derde excuus, maar nu met een ‘oprechte attitude’.

Ook werd er inmiddels een petitie met meer dan 100.000 handtekeningen afgeleverd bij het Witte Huis. De ondertekenaars zien in Kimmel een nieuwe Hitler. Demonstranten tekenden ook al Hitler-snorretjes op foto’s van ‘genocidepromotor’ Jimmy Kimmel en er wordt opgeroepen tot een boycot van Kimmel, ABC, Disney en alle bedrijven die reclameblokken opkopen bij ABC.

Als Gordon dezelfde behandeling krijgt, staat RTL en zijn adverteerders (Unilever en ING zijn dól op China) nog wat te wachten.

UPDATE – De ellende begint al: twaalf mensen uit de Chinese gemeenschap in Nederland dienen een klacht in tegen Gordon bij het Meldpunt Discriminatie, zo meldt de Volkskrant.