Spring naar de content

Politiek-correcte Freek de Jonge snapt het allemaal ook niet meer

Het optreden van Freek de Jonge bij Pauw & Witteman gisteren was een vreemde gewaarwording voor mensen die hem ooit hoog hadden zitten. Normaal gesproken is een optreden bij zijn bloedeigen VARA voor De Jonge een thuiswedstrijd, maar dat was het gisteren zeker niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

De Jonge raakte de draad kwijt toen hij sprak over politiek-correct versus “populistisch-correct”. Hij kwam vooral met zichzelf in de knoop toen Yernaz Ramautarsing en Rita Verdonk, die tegenover hem zaten, reageerden op zijn toch wel onsamenhangende verhaal.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

UvA-student Ramautarsing snapte niet waarom er volgens De Jonge slechts twee stromingen zijn: dom-links (politiek-correct) en dom-rechts (“populistisch-correct”). De 69-jarige De Jonge begon in reactie daarop wat te stamelen en kwam er niet meer uit.

Op een gegeven moment stond hij zelf maar op van tafel om aan zijn liedje te beginnen. “Het is wonderlijk,” zei hij, toen hij opstond. “Ik ga er verder nu ook niet meer op in, ik kan veel beter, ik moet eigenlijk gewoon over mijn dingen praten. Over wat ik kan, wat ik doe. Ik ben bijvoorbeeld nu ook bezig met Circus Kribbe. (…) Dus ja, ik ben eigenlijk op het toppunt van mijn kunnen. (…) Tja, dit soort praatjes, daar moet ik mij verre van houden.”

Het fragment waarmee het gedonder aanvangt voor De Jonge begint rond de 42e minuut: