Spring naar de content

En dan blijkt Edwin de Roy van Zuydewijn toch echt gelijk te hebben

Is Edwin De Roy van Zuydewijn nodeloos het leven zuur gemaakt? Werd hij afgeluisterd en gevolgd? En wie was daar verantwoordelijk voor? Dat zijn de vragen die vandaag ter sprake komen in het debat rondom de kwestie De Roy van Zuydewijn vs. het Koninklijk Huis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Eigenlijk weten we al dat het Koninklijk Huis het De Roy van Zuydewijn, zacht uitgedrukt, niet makkelijk heeft gemaakt. Vorige week onthulde De Groene Amsterdammer de inhoud van een vertrouwelijke verklaring waaruit duidelijk wordt dat niet alleen De Roy van Zuydewijn zelf wel degelijk is afgeluisterd, maar ook zijn ouders en zussen slachtoffer waren van de afluisterpraktijken van de Nederlandse Inlichtingendienst. De verklaring werd afgelegd door August Willem Gerard Marie Appels, in 2003 hoofd van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De Roy van Zuydewijn en zijn toenmalige echtgenote prinses Margarita deden destijds hun verhaal in HP/De Tijd, nadat ze tevergeefs bij de familie en de regering om hulp hadden gevraagd. Jan Peter Balkenende, destijds premier, deed het in zijn brief aan de Kamer voorkomen alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat De Roy van Zuydewijn en Margarita werden afgeluisterd. Standard procedure. Hij ontkende dat er iets mis was en noemde de beschuldigingen aan het adres van het ministerie en de Rijksvoorlichtingsdienst ‘te gek voor woorden’. Kennelijk omvatte het geheime onderzoek toch een klein beetje meer.

Premier Rutte bevestigde gisteravond dat prins Bernhard onderzoek had laten uitvoeren naar de toenmalige man van zijn kleindochter Margarita.

In Pauw & Witteman vertelde De Roy van Zuydewijn gisteravond vooral nog ‘confuus’ te zijn doordat wat hij al wist nu daadwerkelijk en onomstotelijk werd bevestigd. Maar na een tien jaar durende strijd haalde hij ook opgelucht adem: Margarita en hij hadden gelijk. Het speelde zich niet af in zijn hoofd, de koninklijke familie liet hem daadwerkelijk afluisteren.

Overigens heeft De Roy van Zuydewijn het vermoeden (en wellicht ook bewijs) dat het door prins Bernhard gestarte onderzoek nog steeds gaande is. Zo vertelde hij bij P&W dat hij in de trein in Italië een kaartje kreeg van twee geheim agenten, die vervolgens een foto van hem maakten.

U kunt het debat hier live volgen.