Spring naar de content

WK-bal-koorts: Brazuca!

De bal is er, lees ik net. De Brazuca. Na maanden testen door ‘topspelers en topclubs’ is de WK-bal er nu. Het is iedere keer weer een ontroerend moment, die bal. Alsof zo’n toernooi opeens tastbaar wordt, in de vorm van een slordig gestikte kauwgombal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

De bal, zo lees ik nu, werd gepresenteerd op een gala in Rio de Janeiro, in het bijzijn van Clarence Seedorf. Je probeert het je voorstellen, die momenten kort voor vertrek in Villa Seedorf:
‘Moet je nou alweer weg, schat?’
‘Ik heb het WK-balgala.’
‘Wat moet je daar doen?’
‘Klappen voor een bal.’
‘Maak je het niet te laat?’

Inmiddels jut ik het internet af op zoek naar Brazuca-weetjes. Zo meldde De Telegraaf net dat Ajax een van de in het geheim testende clubs is geweest. De onderkoelde toon moest de van pure vaderlandsliefde opzwellende borst van de opgewonden lezer in toom houden.
Wauw. De Brazuca mogen testen. Dan hoor je erbij, als topclub.

Ook bestudeer ik even de menukaart van Casa Brazuca, Koffiebranderij & Lunchroom te Amsterdam (toeval, dat Casa Brazuca in dezelfde stad gevestigd is als de club die de Brazuca testte? Dacht het niet).
Probeer eens een broodje Sanduba da Preta (humus, peper, rode uien, komkommer, kappertjes en rucola) of een heerlijke pompoensoep met gember (geserveerd met brood). Reken maar dat je dan de WK-ballenkoorts krijgt.

Wat de Brazuca betreft (ik raak er al aan gewend, Brazucabrzaucabrazuca; heerlijk), verheug ik me vooral op de komende maanden. Dat-ie ongecamoufleerd getest gaat worden. Dat er onderzoek naar gedaan gaat worden.
Dat de onderste bal bovenkomt.

Cristiano Ronaldo: “Brazuca zwabbert”
Cristiano Ronaldo is niet blij met de nieuwe WK-bal Brazuca. De ster van Real Madrid en Portugal, die sinds enkele weken bij zijn club traint met het splinternieuwe speeltuig, stelt dat het onmogelijk is de bal in een vaste richting te sturen.
‘Hij zwabbert. En ik zwabber zelf al; dan krijg je een dubbele zwabber. Voor je het weet zwabbert de bal het stadion uit.’
De WK-organisatie heeft Ronaldo’s woorden ontkend: ‘De Brazuca volgt exact de curven van de schietende voet. Dat heeft ons wetenschappelijk comité in Colorado voor ons nagerekend.’

Blind: ‘Geen problemen met Brazuca’
Daley Blind, een van de testspelers die vorig jaar al de WK-bal Brazuca mochten testen, begrijpt weinig van de kritiek van Cristiano Ronaldo, die gisteren op een speciaal ingelaste persconferentie stelde dat de bal zwabbert. ‘Als je de bal gewoon over de grond speelt, met de binnenkant van je voet, werkt-ie prima. Ik ondervind geen problemen met de Brazuca.’

Vanavond op ZAPP: Het Klokhuis over de Brazuca
Altijd al willen weten hoe een voetbal wordt gemaakt? In Het Klokhuis volgt Nienke vanavond alle stappen: van het ontwerpbureau, via de fabriek naar het voetbalveld!

“Brazuca door kinderhanden gemaakt”
Het BBC-documentaireprogramma Panorama zendt morgen een reportage vanuit Bangladesh uit, waaruit zou blijken dat de ‘Brazuca’, de officiële WK-bal op het WK in Brazilië komende zomer, in zeker 85% van de gevallen door kinderarbeid in Aziatische sweatshops tot stand is gekomen.
FIFA-voorzitter Blatter stelt dat ‘dit niet de bedoeling van een voetbalfeest kan zijn’, maar dat de bewijzen die de BBC overlegt wat hem betreft niet overtuigend zijn: ‘Ieder kind knutselt wel eens wat. Daar zitten soms mooie ontwerpen tussen, maar om dat nu kinderarbeid te noemen, vind ik tendentieus.’

Youp: Ballentent
Na de misselijkmakende BBC-documentaire van afgelopen week overweeg ik dat WK helemaal maar te laten schieten. Ik heb er natuurlijk de ballen verstand van, maar voor mij is de lol eraf. Gadverdamme, wat een vuile gorigheid, je schaamt je ogen toch uit je ballenkop als je dat ziet. Brazuca? Meer Bazooka!

Van Gaal vindt gedoe rond WK-bal ‘overtrokken’
Bondscoach Louis van Gaal vindt de berichtgeving rond de WK-bal Brazuca overtrokken. Dat zei hij gisteren op de laatste persconferentie op Nederlandse bodem. De bal kwam de afgelopen maanden regelmatig in opspraak, omdat de productie deels onder erbarmelijke omstandigheden zou hebben plaatsgevonden.
Van Gaal: ‘Het is niet goed te praten, maar die bal ligt er nu. We moeten ermee aan de bak in Brazilië. En natuurlijk maak je je wel zorgen als je die berichten van de afgelopen tijd leest, maar goed: hij zwabbert ook voor de tegenstander, zeg ik dan maar.’