Spring naar de content

‘Elitaire’ Londense burgemeester Boris Johnson doet een beetje dom

Boris Johnson, de burgemeester van Londen, is, om met de woorden van koningin Máxima te spreken, een beetje dom. Vorige week hield hij de jaarlijkse Margaret Thatcher-speech. Hierin spotte hij met mensen met een laag IQ. De zestien procent van ‘onze soort’, zoals hij stelde, met een IQ van 85 of lager, ‘gaat het moeilijk krijgen in het leven omdat hun IQ zo laag is’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Ook verklaarde hij niet te geloven in economische gelijkheid: ‘ongelijkheid’ (net als hebzucht) is essentieel om de boel wakker te schudden en een stimulans voor economische activiteit. The harder you shake the pack, the easier it will be for some cornflakes to get to the top.” ‘The pack’ is hier dan die zestien procent met een laag IQ, en die paar cornflakes de twee procent met een IQ boven 130. De Britse bevolking kon het niet bepaald waarderen. De burgemeester werd elitair genoemd, en zijn schooltijd op het sjieke Eton veelvuldig aangehaald.

Een week later, tijdens zijn eerste publieke optreden sinds de omstreden speech, werd Johnson flink aan de tand gevoeld. Elke eerste dinsdag van de maand krijgen luisteraars van het lokale radiostation LBC de gelegenheid de burgemeester vragen te stellen. De presentator legde de politicus dit keer drie vragen voor uit een IQ-test. Hier was Johnson duidelijk niet op voorbereid: twee beantwoordde hij er fout, en de derde vraag weigerde hij te beantwoorden. Een beetje dom dus.

Vermoedelijk zullen maar weinig politici bovengemiddeld scoren bij een IQ-test. De PVV bewees enkele jaren geleden al dat je om bij hun partij te mogen horen niet goed bij tests hoefde te scoren. En dat was een test (of examen, zo u wilt) van de partij zelf. Een IQ-test lijkt dan toch wat hoog gegrepen.