Spring naar de content

Youp van ’t Hek: ‘De oudejaarsconference is dood’

In de nieuwe editie van HP/De Tijd vindt u de culturele agenda van Youp van ‘t Hek. De cabaretier laat zich onder meer uit over het hedendaags, vaderlands cabaret. Een voorproefje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

De oudejaarsconference is dood. Vroeger keken er zeven miljoen mensen naar Wim Kan op oudejaarsavond. Mijn laatste oudejaarsconference, in 2011, werd door ‘slechts’ 2,4 miljoen mensen bekeken. Hoe dat kan? Simpelweg omdat het kijkgedrag is veranderd. De een kijkt naar RTL, de ander naar SBS, en weer een ander kijkt de oudejaarsconference terug op Uitzending Gemist. De impact is helemaal weg.”

Verder zegt hij: “Of Pieter Derks mij in de toekomst op zal volgen? Ik weet het niet. Er zijn zoveel jonge gasten die een oudejaarsconference zouden kunnen maken. Ik zie Pieter af en toe in De Wereld Draait Door een paar minuutjes doen en dat vind ik dan erg geestig. Maar een conference van anderhalf uur maken vergt een heel ander talent: je moet een spanningsboog kunnen creëren. Of hij dat kan? Geen idee.”

Cabaret zwaar kut
“Veel Nederlands cabaret is zwaar kut. Maar dat zou ik nooit in het openbaar zeggen. Dat blijft binnenshuis. Het zou ook gek zijn als Youp van ’t Hek tegen een jong jochie zou zeggen dat-ie slecht is. Laat hem gewoon lekker spelen. Laat hem een mooie avond maken voor zijn publiek. Mensen zijn zo onbedaarlijk met anderen bezig, hè. Iedereen heeft een mening over iedereen. Het is natuurlijk een manier om boven te komen, constant andermans kaarsjes uit te blazen. Maar daardoor wordt het er niet lichter op in de wereld.”

De nieuwe HP/De Tijd ligt vanaf vandaag in de schappen. Een voordelig abonnement afsluiten kan natuurlijk ook.