Spring naar de content

Ik heb gewaarschuwd: euforische particuliere beleggers zijn een contra-indicator

Op 25 november schreef ik op deze plek over de euforie die onder beleggers – vooral particuliere beleggers – zichtbaar begon te worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Als penningmeester van een beleggingsvereniging die het nu al een jaar of vijf best aardig doet werd ik gebeld door journalisten van Het Financieele Dagblad, Trouw en RTLZ. De eerste twee citeerden me in hun stukken; ik stelde dat ik ook nog wel een AEX boven de 400 verwachtte, maar dat we als club zeer behoedzaam zijn als de particuliere belegger enthousiast begint te worden.

RTLZ vroeg me of ik klaar wilde zitten voor een opname als de AEX een van die dagen door de 400 zou gaan. Ik zit klaar, maar inmiddels al weken.

De terugkeer van particuliere beleggers naar de beurs, meestal gelokt door juichende verhalen in de media en een inderdaad sterk stijgende beurs, blijkt achteraf vaak het moment te zijn geweest dat een forse daling aanstaande was.

Particuliere beleggers kopen meestal dichtbij een top en stappen dicht bij een bodem uit. Dat moet precies andersom, maar daar zijn ze emotioneel niet toe in staat.

De AEX tikte rond de datum van mijn eerdere column ruim 398 aan. Gisteren was daar bij het slot van de handel nog 377,82 van over. Een verlies van bijna 5 procent.

Ik geef hier geen advies, maar ik wil u wel vertellen wat we als vereniging sindsdien hebben gedaan. Ik kondigde het in mijn column ook aan, dus het is geen wijsheid achteraf. De zwaarte van de daling – en met name ook het tijdstip – heeft ook ons verrast, maar toch niet helemaal. We hebben steeds winst genomen op onze long-posities, waarmee we profiteerden van een stijging. We verkochten ruim de helft van die posities en bouwden al een week geleden short-posities op waarmee we profiteerden van een daling. Die staan nu op winst.

We hadden opties op de AEX – al gekocht net na een flinke daling in de zomer – die in december (volgende week vrijdag) expireren en die waardeloos zijn als de AEX niet boven de 400 staat. Zoals gezegd: we hebben het grootste deel ervan met winst verkocht en de rest doorgerold naar de januari-expiratie.

We komen vandaag en misschien ook nog wel begin komende week in een spannende fase. De top op 374 uit 2011 heeft heel lang standgehouden en werd uiteindelijk gebroken. Nu zou hij – bij deze daling – als een heel stevige bodem moeten fungeren. Sowieso is de zone 374-378 een belangrijke. Er is een reële kans dat de AEX vanaf dat niveau – we zitten nu in deze zone – nog één keer fors opveert tot boven de 400. Daarom rolden we onze long-posities door naar januari.

Tegelijk zit onze portefeuille zo in elkaar dat we alleen maar in zeer beheersbare mate klappen oplopen als we het verkeerd zien. Want we kochten inmiddels – als bescherming – ook puts op de AEX, looptijd december 2014, uitoefenprijs 350. Want zakt en blijft de AEX structureel – meerdere dagen en vooral ook op weekbasis – onder 374, dan is de kans op een nog veel forsere daling groot. Die daling verwacht ik toch al, ergens in 2014.

U zou dus kunnen overwegen om dit keer niet uit te stappen – met het verlies van de afgelopen weken – maar uw risico wel af te dekken. Deed u nog helemaal niks, dan kan een gokje door te kopen in de huidige koerszone goed uitpakken. Maar hou uw risico beperkt.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter