Spring naar de content

De prachtdag van Ajax’ nieuwste toptalent

Vorige week liepen er voor de wedstrijd van Ajax tegen NAC twaalf Ajacieden het veld van de Arena op. Onmiddellijk achter de elf basiskrachten slofte Jay-Jay Willems het veld op. Jay-Jay droeg een Ajax-shirt, met ‘Jay Jay’ achterop, en aan zijn hand had hij een mascotte, die even groot was als hij.
Je kon je zelfs afvragen wie wie hier eigenlijk aan de hand had. Zijn club, Hercules Zaandam, had hem voor een weekend uitgeleend aan Ajax 1.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Aftrap
Dat komt zo: Jay-Jay Willems is ernstig ziek. Hij lijdt aan IBS, een chronische buikpijn. Via een buiksonde neemt hij talloze medicijnen tot zich, elke dag weer. En toch weigert Jay-Jay Willems een patiënt te zijn. Hij schijnt altijd te willen voetballen, zelfs als de morfine hem eronder probeert te krijgen. En behalve aan IBS lijdt hij aan jongensdromen, zoals dat gaat met jongens.
Jay-Jay’s jongensdroom – het nieuwe grote talent van Ajax te zijn – werd een weekend lang mogelijk gemaakt. Hij schoof aan bij de persconferentie van Frank de Boer, werd besproken in de studio van Eredivisie Live door Jan-Joost van Gangelen (over jongensdromen gesproken), hij trainde met het eerste en deed de warming-up mee met de reserves in een vol stadion, voorafgaand aan een heuse wedstrijd. Tot slot nam hij een aftrap – helemaal niet slecht, dat zag ik meteen.
In ieder mens woont een Jay-Jay Willems; de wens om (al dan niet voor even) iemand anders te mogen zijn, is universeel. De vruchtbaarste grond voor dat soort wensen is vermoedelijk het zeil dat je altijd aantreft op kinderziekenhuisvloeren. Op die plekken zweven de fantasieën over een ander, fijner en een gezonder leven door de gangen, heerlijk en onontkoombaar als de geur van gemaaid gras.

Durf te geloven
Het filmpje van Jay-Jay Willems’ grote dag verscheen eerder deze week op internet. Het is een promotiefilmpje voor Stichting De Opkikker, die zich ten doel heeft gesteld om de wensen van zieke kinderen in vervulling te laten gaan.
Je kunt er cynisch over doen. Je zou je zelfs kunnen afvragen of Ajax niet de beste deal heeft gemaakt door te figureren in een filmpje voor een ontroerend goed doel. Prima pr, en je doet ook nog een jongetje een plezier.
Kun je doen. Misschien heb je gelijk – dat overkomt cynici wel vaker. Maar kijk naar het filmpje. Het vereist moed om niet langer ergens een voorbehoud bij te maken.
Kijk, en laat je cynisme varen, voor deze keer.
Gewoon, omdat het kan.
Durf te geloven.