Spring naar de content

Niet iedereen houdt van Kerstmis: vijf anti-kerstsongs

Vorige week zond Sky Radio de Kerst Top 50 uit. Dat was genieten, zeg. Mariah Carey, Chris Rea, Wham, Miss Montreal, alle groten der aarde kwamen voorbij. Goed nieuws voor de liefhebbers: de lijst is hier terug te luisteren. Maar niet iedereen houdt van Kerstmis. Speciaal voor hen, in het kader van de kerstgedachte, vijf anti-kersthits. Want kersthaters zijn ook maar mensen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Klaas Knooihuizen

Tankard – Fuck Christmas
Andreas Geremia groeide op in Frankfurt am Main. Hij zou dus wel bankier worden, zoals iedereen in Frankfurt am Main wel bankier zou worden. Of desnoods banketbakker, want bankiers moeten ook eten. Maar Geremia hield niet van geld. Hij hield van bier. Van bier en van metalmuziek. Die twee liefdes combineerde hij in de band Tankard, waarmee hij nu al dertig jaar lang luid gescandeerde alcohol-odes uitbrengt. Nou biedt Kerstmis een uitgelezen mogelijkheid om dronken te worden, maar als je metal bent is het nooit goed. Kerst is commercieel. Fuck Kerst. Proost.

 

The Futureheads – Christmas Was Better In The 80s
The Futureheads representeren een specifieke groep kersthaters: degenen die het vroeger wel tof vonden, maar nu niet meer. De hipsters zeg maar, voorheen ouwe zakken genoemd. Op ‘the snow was deeper in the eighties’ na is de argumentatie van The Futureheads wat magertjes, maar dat hele Kerstmis hangt sowieso van wankele aannames aan elkaar, dus het is wel goed zo.

 

The Vandals – Hang Myself From The Tree
De Amerikaanse punkers van The Vandals maakten in 1996 een heel album vol anti-kerstmuziek. De meeste songs gingen aan onderbroekenlol ten onder, maar het afsluitende, stemmige Hang Myself From The Tree is misschien wel de best geslaagde depressieve anti-kerstsong ooit. Dit is niet zo’n aanstellerige ‘hij/zij heeft me verlaten’-ballade van iemand die een jaar later gewoon met een ander aan de reebout zit, nee, dit is een eeuwige gruwelkerst in optima forma. “Christmas reminds me I have nothing/ I’ve got no girl, there’s only me/ No friends or family/ another Christmas alone.”

 

Steen & Ill Material – Kerstmiritus III
De zachtaardige Utrechtse rapper Steen is wel de laatste van wie je een haatsong verwacht. Juist daarom komt Kerstmiritus III zo hard aan. Steen, de vrolijkste Frans sinds Bauer, stelt kritische retorische vragen als ‘De rest van het jaar haten we elkaar toch ook?’, maar achter die façade van wijsbegeerte schuilt een diepere, meer persoonlijke laag. Steen mist zijn dochtertje, dat hij al jaren niet meer heeft gezien. “MJ is vier, maar nog steeds niets, nog steeds geen belletje van ‘merry Christmas’.”

 

Zangeres Zonder Naam – Hij was maar een neger
Een klassiekertje om mee af te sluiten. Wijlen De Zangeres Zonder Naam, bekend van heel veel hits waarvan de helft bij nader inzien van Imca Marina blijkt te zijn, krijgt al sinds de lancering van Hij was maar een neger zware kritiek te verduren. Teksten als ‘die zwarten zijn immers niet pluis’ zijn volgens velen niet, euhm… pluis. Dat bewijst maar weer eens dat ironie een verplicht schoolvak moet worden. Dat meen ik trouwens echt. Nou goed. Vrolijk kerstfeest. Dat meen ik ook echt.