Real life experiment Utopia: billenknijpen voor John de Mol
John de Mol begint zijn eigen land. Ergens in de gemeente Laren gaan vijftien bikkels een jaar lang bouwen aan de ideale samenleving, te beginnen op 31 december. Utopia, zoals het nieuwe land heet, is een laatste strohalm voor flophopper SBS. Bij producent John de Mol gieren de zenuwen dan ook door zijn lijf. Heeft de zoveelste variant op Big Brother wel kans van slagen?
De voortekenen zijn niet ideaal. Grootste obstakel: Utopia wordt uitgezonden door SBS 6. En dat is, zo benadrukt een wraakzuchtige Albert Verlinde (RTL 4) maar al te graag, de achtste zender van Nederland: “Ik wil John de Mol niet zenuwachtig maken, maar als dit niet lukt, heeft iedereen daar een probleem.”
Zelf zei De Mol gisteren: “Als dit niet zou lukken, denk ik dat je me beter maar twee weken even kan mijden. Ik voel heus wel dat iedereen in Nederland weer meekijkt van: gaat hem dit lukken of niet?”
Sympathieke showworstelaar
De spanning is groot, dat is duidelijk. Maar waar hebben we het eigenlijk precies over? In Utopia beginnen vijftien deelnemers een nieuwe samenleving. De ‘inwoners’ (zoals ze in De Mol-jargon heten) zijn onder meer massagetherapeute Andrea (52), levenskunstenaar Billy (31), zwerver Rienk (29), oliebollenbakker Hakim (34), aannemer Paul (53), dierenverzorgster Lindy (23) en worstelaar Emil (28).
Een paar seconden googelen leert ons dat de laatstgenoemde deelnemer de sympathieke showworstelaar Emil Sitoci uit Ede is. Das Nihilist, zoals hij in de ring heet, won volgens Wikipedia eerder het geflopte realityprogramma Hollandse krijgers en is een favorietje van Beau van Erven Dorens.
Als we op de reacties op internet mogen afgaan, wordt het een helse klus om kijkers te vinden voor de realityshow die vanaf 6 januari dagelijks wordt uitgezonden van half acht tot half negen. De een wijst erop dat kijkers al hun vaste programma’s hebben om half acht (RTL Nieuws en DWDD, hoewel dat laatste verhuist naar 19.00 uur) en acht uur (NOS Journaal en GTST). De ander maakt zich zorgen over de bemoeienissen van het productieteam. De algemene stemming: laat de deelnemers het proberen zónder water, stroom en gas. Eens kijken hoe lang ze het dan volhouden…
Verkrachtingen op Pitcairn
Dat een beetje begeleiding niet slecht hoeft te zijn, blijkt uit een ander real life experiment. Op het afgelegen eiland Pitcairn (ergens halverwege tussen Nieuw-Zeeland en Peru) leken enkele tientallen inwoners sinds jaar en dag een jaloersmakend bestaan te leiden. Tot begin deze eeuw bekend werd dat een groepje mannen minstens drie generaties lang systematisch de jonge meisjes op het eiland had verkracht. Zes mannen werden uiteindelijk opgesloten in cellen die ze zelf hadden gebouwd.