Spring naar de content

De hemelbestormers van 2013

Een nieuwe generatie popelt om de wereld te veroveren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Wielrenner Bauke Mollema, columniste Simone van Saarloos, muzikant Jacco Gardner, professor Erik Scherder en cabaretier Pieter Derks vertellen in het winternummer van HP/De Tijd over het afgelopen jaar en blikken vooruit op de toekomst. Pieter Derks: ‘Alles wat ik doe staat in dienst van het theater.’

“Er is één cabaretier van de jongste generatie die in de toekomst de oudejaarsconference kan maken, en dat is Pieter Derks.” Dixit kleinkunstkenner Henk van Gelder. Dit jaar maakt Derks (29) zijn eerste oudejaarsconference, enkel te zien in theaters: Een Oudejaars. Daarnaast won de jonge cabaretier dit jaar de populaire kennisquiz De Slimste Mens en sluit hij elke week de week af in De Wereld Draait Door.

Hoogtepunt van 2013?
“Ik ben bijna verplicht om te zeggen dat mijn hoogtepunt van dit jaar mijn bruiloft was. Anders krijg ik ruzie thuis. Maar dat was ook zo hoor, dat was op persoonlijk vlak het mooiste moment van dit jaar. Een ander lichtpuntje dit jaar is dat het zo goed gaat in de theaters. Het zit bijna elke avond vol! Theater is dan ook mijn grote liefde: alles wat ik op televisie doe, zoals de weekafsluiting in DWDD, staat in dienst daarvan. Ik maak televisie zodat ik theater kan maken.”

Dieptepunt?
“De laatste try-out voor de première van mijn nieuwste voorstelling ging verschrikkelijk. Ik had de volgorde van de grappen iets aangepast, met als gevolg dat de grappen niet aankwamen en de hele voorstelling als een kaartenhuis in elkaar zakte. Ik zat na afloop in de kleedkamer en dacht: ‘Hoe moet dit in godsnaam goed komen bij de première?  Na een fikse wandeling te hebben gemaakt besloot ik een deel van de grappen aan te passen en te verschuiven. En met succes: tijdens de première stond de voorstelling weer helemaal op de rails. Wat was ik blij.”

Waar sta je over tien jaar?
“In het theater, dat is een ding wat zeker is. En ik hoop dan de oudejaarsconference voor de VARA te hebben gedaan. Verder heb ik niet veel ambities, als ik maar kan blijven spelen. En privé? Ik hoop dat ik met mijn kersverse vrouw ergens op een boerderijtje woon met heel veel beesten en heel veel kinderen.”

Meer ‘hemelbestormers’ leest u in het winternummer van HP/De Tijd. Een zeer voordelig (proef)abonnement afsluiten kan hier.