Spring naar de content

Columnisten over het Sportjaar 2013: Micha Wertheim

Een jaar lang heb ik als sportcolumnist van deze website zes maal per week iets over sport te berde gebracht. Tijd om tussen Kerst en Oud & Nieuw het woord te geven aan enkele illustere collega’s, die hun inzichten over het Sportjaar 2013 op mijn verzoek met u delen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Het was me het sportjaartje weer wel, dames en heren. Er waren prachtige overwinningen, afschuwelijke nederlagen, onverwachte wendingen en ronduit onsmakelijke —–

INGEZONDEN BERICHT.
De gastcolumn van Micha Wertheim over het Sportjaar 2013 op de website van HP/De Tijd gaat helaas niet door. De redactie van HP/De Tijd is in overleg met Frank Heinen en Micha zelf tot de conclusie gekomen dat het ingeleverde stuk niet voldoet aan de inhoudelijke eisen die in het algemeen aan een sportcolumn worden gesteld.
Micha Wertheim reageerde ontgoocheld, maar had in eerste instantie ook begrip voor de situatie: “Ik moet zeggen dat de uitnodiging me al verbaasde – maar hoe gaat dat: je bent vereerd, je wilt mensen niet teleurstellen en dan ga je aan de slag met iets waar je eigenlijk niets vanaf weet.”
Volgens Wertheim had het intrekken van zijn gastcolumn, waarbij hij eenmalig sportcolumnist Frank Heinen zou vervangen, niet van doen met een oude vete tussen HP en Wertheims vaste werkgever, Vrij Nederland.
“Dat heb ik ook gelezen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik van VN ruim baan heb gekregen om eenmalig bij HP te publiceren. Het lijkt zo makkelijk, een sportcolumn. Tot je begint te schrijven. Dan valt het toch niet mee, al vind ik de weigering van HP toch ook wel erg kinderachtig; het was best een vermakelijke column geworden, al zeg ik het zelf.”
Heinen beaamt dat de verwachtingen omtrent Wertheims gastcolumn misschien te hooggespannen waren: “We hoopten dat Wertheim in vorm en inhoud een vlijmscherpe satire op het fenomeen ‘Sportjaaroverzicht’ zou schrijven. Dat viel om eerlijk te zijn wat tegen: een satirische afwijzing van zijn eigen column kan ik zelf ook nog wel schrijven.”

Modderfiguur
HP/De Tijd reageert bij monde van redactiechef Edwin van Sas: “Je mag best weten dat ik hier mee in m’n maag zit. Je vraagt een columnist van de concurrent, je betaalt je bont en blauw voor een satire op een sportjaaroverzicht en dan krijg je dit: een afwijzingsbriefje dat ik dan zogenaamd zelf geschreven zou hebben. Wat dus niet zo is, daarom we hebben besloten die afwijzing af te wijzen. We hebben een naam hoog te houden, en zo slaan we, op een dag voor het einde van het jaar, natuurlijk wel een modderfiguur.”
Wertheim concludeert dat zijn column kennelijk niet begrepen is. “Ik weet niet wat ik kinderachtiger vind: een column die een afwijzing is afwijzen, of een column die een afwijzing is afwijzen en dan – zonder mijn medeweten! – toch alsnog plaatsen.”