Spring naar de content

Michael van Gerwen, misschien wel de beste darter ter wereld

Precies een jaar geleden presteerde Michael van Gerwen het onmogelijke, door in de halve finale van het WK darts bijna twee legs achter elkaar een negen-darter te gooien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Een negen-darter gooien is op zich al een zeldzaamheid, maar twee legs achter elkaar alle pijlen in de vereiste triples en doubles gooien is nog nooit vertoond. Zelfs niet bijna. Maar ‘Mighty Mike’ kwam er dichtbij met zeventien perfecte worpen achter elkaar. Alleen de laatste Double 12 ging er niet in.

Gisteren stond Michael van Gerwen opnieuw in de halve finale van het WK, en wederom leverde hij een opzienbarende prestatie. Met groot vertoon van macht versloeg hij mede-titelfavoriet Adrian Lewis. Terwijl Lewis Van Gerwen dit kalenderjaar nog een aantal malen klop had gegeven in belangrijke wedstrijden, werd het dit keer maar liefst 6-0 in sets.

Concurenten op de Playstation
Lewis zal deze whitewash waarschijnlijk niet snel te boven komen. Wil hij wraak nemen op ‘MvG’, dan zal hij dat waarschijnlijk op de PlayStation moeten doen. Want Lewis en Van Gerwen spelen geregeld online games met elkaar, waarbij Lewis bijna altijd wint. Dat verklaart volgens Van Gerwen misschien de nederlaag van Lewis: Lewis gamet veel te veel, zo verklaarde de Brabander een tijdje geleden in een interview.

Rond de 1,6 miljoen Nederlanders keken gisteren naar de wedstrijd op tv. Frappant is dat Robin van Persie er daar één van was. Hij twitterde een foto van zijn tv, waarop de match tussen Lewis en Van Gerwen op het punt stond te beginnen. Opvallend – want Van Persie speelt voor Manchester United, terwijl Van Gerwen gesponsord wordt door Etihad Stadium, het stadion van aarstrivaal Manchester City.

Shrek
Ook in Feestzaal Den Braai in Vlijmen was het gisteren volle bak. In de woonplaats van Mighty Mike stroomde de lokale kroeg weer vol om met het halve dorp de verrichtingen van hun plaatssgenoot te volgen. Het ouderlijk huis van de Van Gerwens is inmiddels, net als vorig jaar december, weer knalgroen gekleurd. Immers, Van Gerwen speelt in een opvallend gifgroen shirt, dat hem in Engeland de bijnaam ‘Shrek’ opleverde.

Glinsterende bodypaint
Maar als Van Gerwen morgen de finale speelt, zal hij zeker niet de meest opvallende speler op het podium zijn. Hij moet het dan opnemen tegen Peter Wright, die tot ieders verrassing doorgedrongen is tot de finale. Peter Wright heeft nog weinig opzienbarende prestaties geleverd in de dartsport, maar des te opzienbarender is zijn uiterlijk. Hij heeft een hanekam, die elke wedstrijd in een ander palet aan superfelle kleuren geverfd is. Zijn gezicht is bedekt met glinsterende body paint in exotische motieven. Sinds dit WK is daar een shiny pantalon bijgekomen, opgebouwd uit blokken in de felste kleuren.

Overigens hebben beide spelers hun looks niet zelf bedacht. Van Gerwens gifgroene shirt is een idee van zijn begeleidingsteam, terwijl Wright elke avond wordt beschilderd door zijn vrouw Joanna, die kapster is.

Snakebite
TIP: Wie eens wat anders dan champagne wil drinken op nieuwjaarsdag, neme een ‘snakebite’ morgen. Dit is de bijnaam van Peter Wright, genoemd naar diens favoriete drankje: een flinke pul, half gevuld met bier en half met cider. Proost!