Spring naar de content

Gaan we wel of niet naar Sotsji? Beslis zelf met de OS kiesmatrix!

Gaan we wel of gaan we niet? Naar Beijing, Zuid-Afrika of Sotsji? Wat gaan we aan de kaak stellen of moet sport en politiek gescheiden blijven? Iedere keer opnieuw hetzelfde gezever. Daar gaan wij, u en ik, maar eens een eind aan maken met de OS kiesmatrix. De uitkomst moet maar als blauwdruk gelden voor alle volgende spelen en WK’s. Genoeg is genoeg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

Mensenrechten, daar hangt alles van af. Iedere keer als ergens ter wereld jongens en meisjes van Dietschen bloed een balletje gaan trappen of gaan schaatsenrijden gooien de mensenrechten roet in het eten. En altijd weer delven de mensenrechten het onderspit, meestal omdat “sport en politiek gescheiden moeten blijven” of—het tegengestelde—omdat we zoveel meer kunnen doen als we er wél zijn. Ik ga het verklappen, het is allebei gezwets van de bovenste plank.

Sport en politiek zijn niet gescheiden als het om dergelijke evenementen gaat. Dat blijkt al uit al het gewik en geweeg van onze bewindslieden. Wel of niet? Wat voor signaal geeft dat af? Als het niets met elkaar te maken heeft, wat doen al die regeringsleiders, koningen en prinsjes daar dan toch altijd—op onze kosten?

En nee, wel gaan verandert ook niets aan de politieke situatie. De belofte van een open China waar de mensenrechten boven aan het prioriteitenlijstje staan is niet bepaald ingelost. Vraag het AI Weiwei, of een van die andere duizenden kunstenaars, juristen en columnisten die alleen maar harder zijn aangepakt sinds 2010. Wij kunnen niets uitrichten.

Wat zijn dan de opties? Om u te helpen bij het stemmen hebben wij een eenvoudige* kiesmatrix opgesteld:
*Vetgedrukt ziet het aantal positieve en negatieve variabelen van iedere optie. Hang aan iedere variabele een waarde van 1 t/m 5, tel de positieve bij elkaar op en trek de negatieve ervan af en u krijgt eenvoudig antwoord op de vraag wat u hier nu eigenlijk van vindt, de hoogste score wint!

Optie 1:
De sporters gaan lekker sporten, de politici gaan lekker kijken. Leuk voor iedereen. Behalve voor die arme dissidenten. Maar ja, wie kan er een prijs zetten op 6x schaatsgoud?

2 +         1 –

Optie 2:
De sporters gaan lekker sporten, de politici blijven thuis. Leuk voor de sporters, maar niet leuk voor de politici. Bovendien, daar wordt geen onderdrukte homoseksueel beter van. Voor de buitenwereld zijn we er gewoon, en het scheelt Lavrov het 18e etentje met Timmermans in een jaar tijd.

1 +          2 –

Optie 3:
We gaan allemaal niet. Dat is voor niemand leuk. Kort relletje, en na de openingsceremonie — waar ongetwijfeld een stuk of 1000 vredesduiven en minstens evenveel verdraagzaamheidsgieren de lucht in worden geschoten—is iedereen ons weer vergeten.

3 –

Optie 4:
De sporters blijven thuis maar de politici gaan wel. Dat is voor de sporters jammer, voor de politici wordt het een hel, maar lieve hemel wat zal de nieuwsconsument smullen. Belangrijker nog, als we mensenrechten echt serieus nemen dan creëer je op deze manier een perfect podium om een punt te maken waar de internationale nieuwsmedia niet omheen kunnen. De equipe die louter uit morrende politici bestaat. Dat is er werkelijk een voor de geschiedenisboekjes.

2 –          2 +

Aan u de keus!