Spring naar de content

De eerste reacties op Utopia op een rij: ‘Dit haalt de kerst niet’

Het succes van Big Brother heeft John de Mol met realityshows als De Bus, De Gouden Kooi en het totaal geflopte Secret Story niet kunnen evenaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Zijn nieuwe realityproject moeten deze matig bekeken stiefbroertjes doen vergeten: Utopia moet hét nieuwe kijkcijferkanon van SBS6 worden. ‘Nederland is in tijden van crisis weer toe aan een dagelijkse realityshow’, zei de mediamagnaat onlangs in de Volkskrant. Op twitter is het merendeel kritisch over de eerste aflevering van het nieuwe SBS-programma. ‘Dit gaat de kerst niet halen.’

Vijftien onbekende Nederlanders die een jaar lang opgesloten zitten en door middel van meer dan honderd camera’s worden gevolgd. What’s new. Maar John de Mol bedacht een nieuwe toevoeging aan het concept: de bewoners moeten binnen een jaar een zelfonderhoudende samenleving opbouwen rondom een vervallen loods in het Gooi.

Spannend om naar te kijken? Dat moet het verloop van programma uitwijzen. Slaagt het project, dan wordt het televisieprogramma een flop. Niemand wil immers een jaar lang dagelijks naar een perfect geharmoniseerde samenleving loeren. Het is voor SBS6 te hopen dat er een nieuwe Terror Jaap opstaat, misschien in de persoon van zwerver Rienk. Iemand die aan de rand van de zelfgeschapen samenleving gaat functioneren en alle zelfgeschreven regels, normen en waarden aan zijn laars gaat lappen. Sensatie. Vooralsnog blijft dit voor John de Mol en de hongerige televisiekijkers een utopie.

Hieronder vindt u een overzicht van de eerste reacties op Utopia: