Spring naar de content

Na de mensen nu ook de apparaten op het internet

Kijk niet gek op als u over een jaar of wat alleen nog tv’s, koelkasten, auto’s, wasmachines en stofzuigers kunt kopen die 24 uur per dag met uw smartphone en dus het internet in verbinding staan. Al die apparaten (en nog vele andere) krijgen voortaan digitale sensoren die van alles registreren. Voor uw gebruiksgemak, zeker, maar waarvoor nog meer? Het is goed daar tegenwoordig zeer wantrouwend over te zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Gisteren is de Consumer Electronics Show (CES), de grootste in zijn soort, geopend in het Amerikaanse Las Vegas. Producenten van electronica van over de hele wereld laten er de nieuwste snufjes zien, en daarbij is dit jaar één thema heel bepalend: alle gebruikerselektronica gaat deel uitmaken van het ‘internet der dingen’, zoals deze nieuwe fase in de digitalisering van de gehele aarde wordt omschreven.

Samsung weet wat er in je koelkast ligt
Zo heeft de Zuid-Koreaanse firma Samsung, de grootste producent van mobieltjes ter wereld, gisteren een apparaat gepresenteerd dat de naam Samsung Smart Home heeft meegekregen. Het is een soort basisstation dat alle gadgets en apparaten in je huis aanstuurt en dus een rijke bron van informatie is over wat er in de huiselijke sfeer allemaal gebeurt. Het weet wanneer je op vakantie bent, wanneer je gaat slapen, welke televisieprogramma’s je bekijkt en zelfs wat je in je koelkast op voorraad hebt liggen.

Nou weten ze bij Samsung al wat langer met wie je belt, waar je woont, wie je vrienden zijn en wat je op het internet allemaal uitspookt, dus het zal voortaan weinig moeite kosten om van alle aardbewoners een nauwkeurig profiel aan te maken. Natuurlijk, dat is handig voor reclames en voor het aanbod van de plaatselijke Albert Heijn als je bier dreigt op te raken, omdat de grootgrutter weet dat je zo’n vijf flesjes per dag drinkt.

Digitale wolk die de aarde omspant
Maar als wij in 2013 één ding grondig hebben geleerd, is het dat, ondanks bezweringen van fabrikanten, onze gegevens nergens veilig zijn. Niet in de datacenters van Google, zeker niet op Facebook en al helemaal niet op onze smartphone. Niet veilig dus, maar voor wie eigenlijk? Het griezelige is dat we dat nu juist niet nauwkeurig weten. Allerlei instanties, misschien wel met de beste bedoelingen, blijken in staat om gegevens te kopiëren (of te stelen, het is maar net hoe je het bekijkt) uit de digitale wolk die nu al de hele aardbol omspant.

Begin vorig jaar was er enige ophef over een spelcomputer, ik meen van Microsoft, die tijdens het spelen (en misschien ook daarna en daarvoor) beeldopnamen maakte in de huiskamer. Nu gaan we alle apparaten in ons hele huis voorzien van immer waakzame sensoren. Ik ben er nog niet van overtuigd dat we die vooruitgang moeten toejuichen.