Spring naar de content

PvdA’er Henk Nijboer doet al jaren mee in Utopia, hij is bang voor onrust

Lex Hoogduin, de vooral in zijn eigen ogen ooit gedoodverfde opvolger van Nout Wellink slaat flink om zich heen. Sinds hij zijn conclusies trok na de benoeming van Klaas Knot bij De Nederlandsche Bank is hij bevrijd van de regel dat je je eigen nest niet bevuilt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Zijn nest was die bank. En gezien zijn veronderstelde carrièrekansen: de Nederlandse politiek.

Maar nu niet meer, hij werd hoogleraar en nog veel meer en voelt geen belemmeringen meer. Nu kan hij zeggen wat hij vindt. En misschien ook al steeds vond. Vorige week gaf hij de Nederlandse politiek een flink pak slaag in Het Financieele Dagblad. Er worden kansen gemist, er zit geen tempo in. We zijn al blij met een half procent groei en een zich stabiliserend aantal werklozen. Een ambitieniveau van zo goed als nul. Niemand durft.

Vandaag komt het FD daarop terug met de reacties vanuit die bekritiseerde politiek.Die herkent zich – hoe onverwacht – helemaal niet in Hoogduin’s kritiek. Geciteerde Kamerleden stellen natuurlijk helemaal geen genoegen te nemen met zo’n lage groei.

Het meest bont maakt PvdA-er Henk Nijboer het. ‘We kunnen niet sneller hervormen. Dan krijg je onrust en Hoogduin vindt zekerheid voor consumenten vast ook belangrijk.’

Ik benadruk nog maar eens: deze Nijboer is een Nederlandse parlementariër. Dat roept de vraag op waar hij de afgelopen jaren was. Nederland kan het niet zijn geweest.

Als het hier ergens aan ontbroken heeft dan is het rust en zekerheid.