Spring naar de content

Het Australische tampon-protest

Actievoerders van de Australische vrouwenbeweging Destroy The Joint hebben alle vrouwen in Australië opgeroepen tot het sturen van tampons naar Scott Morrison, de minister van Immigratie. De reden voor deze actie? In asielzoekerscentra in het land kampen vrouwen met een groot gebrek aan sanitaire middelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

RISE – een belangenorganisatie voor asielzoekers en vluchtelingen – bracht dit nare feit aan het licht. Om de haverklap moeten de vrouwelijke bewoonsters van asielzoekerscentra bij de autoriteiten aankloppen voor extra tampons en maandverband. Per menstruatieperiode zouden de vrouwen slechts één tampon krijgen en dat kan niet, vindt Destroy The Joint. Iedere vrouw weet dat een tampon maximaal 8 uur mag worden gedragen, langer geeft kans op infecties en is simpelweg niet hygiënisch. Een gemiddelde menstruatieperiode duurt vijf dagen. Je hoeft dus geen wiskundige te zijn om uit te kunnen rekenen dat één tampon bij lange na niet genoeg is.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Uiteraard ontkent het ministerie van Immigratie dat er sprake is van een tekort: “Er zijn voldoende producten, hetzij op vraag.” In een officiële verklaring worden alle aantijgingen van tafel geveegd en wordt gemeld dat er geen sprake is van een beperking. De asielzoekers kunnen bij vrouwelijke ambtenaren en verpleegsters terecht voor tampons. En die krijgen ze dan. Destroy The Joint is niet overtuigd en zet de actie voort.

Gisteren meldde een medewerker van Morrison dat er slechts een half dozijn tampons is binnengekomen. Het aantal valt vooralsnog mee dus, maar de campagne van Destroy The Joint gaat (vooral virtueel) hard. Onder het hashtag #StopTheTampon gaan veel vrouwen los op Twitter, het wachten is nu op foto’s van bergen tampons voor de deur van het ministerie van Immigratie.

stopthetampons

davidpope sttp sttp2

Onderwerpen