Spring naar de content

Afvallen? Lekker drie maanden bij McDonalds eten

Nu de laatste restjes kerstkrans en gourmetschotel echt de deur uit zijn, moeten velen van ons er weer aan geloven: weg met die overtollige kilo’s en snel een beetje, a.u.b. Pakt u het boek van Sonja of Dr. Frank weer uit de kast? Of heeft u zich, net als de rest van vastend Nederland, overgegeven aan de Voedselzandloper-rage van Kris Verburgh?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Het kan ook anders, ontdekte de Amerikaanse docent en wetenschapper John Cisna, die negentig dagen lang drie keer per dag bij McDonald’s at. Niet alleen verloor hij 16,8 kilo, ook nam zijn cholesterol af van 249 naar 170.
Maar hé, toonde Morgan Spurlock met zijn documentaire Super Size Me in 2004 niet iets heel anders aan? De filmmaker at gedurende dertig dagen alleen producten van de Mac. Gevolgen: hij kwam 11 kilo aan, zijn cholesterol schoot omhoog, zijn hart ging achteruit en volgens zijn vriendin kwam het zijn prestaties in bed ook niet ten goede.

Verschil is dat Spurlock tijdens zijn ‘dieet’ nauwelijks nog bewoog, veel frisdrank dronk en enorme hoeveelheden at – zelfs nog nadat hij al had overgegeven. Cisna hield zich daarentegen aan een hoeveelheid van 2000 kilocalorieën per dag (hij at niet alleen de salades, maar ook Big Macs, Quarter Pounders met kaas en softijs) en maakte daarnaast dagelijks een wandeling van 45 minuten. Waar Super Size Me vooral werd gezien als een aanklacht tegen de fastfoodindustrie, wilde Cisna juist aantonen dat het niet McDonald’s is dat ons dik maakt, maar dat het de keuzes zijn die we zelf maken.

Daar zullen Sonja, Frank en Kris zich vast bij aansluiten. Totdat hun bestsellers volgend jaar van de troon worden gestoten door het McDonald’s dieet.

Onderwerpen