Spring naar de content

Trend: politici begripvol over jatwerk van andere politici

De penningmeester van Ajax is naar het buitenland gevlucht met enkele tienduizenden euro’s uit een fonds voor ernstig zieke kinderen. Directeur Michael Kinsbergen spreekt van een ‘menselijk drama’ voor de penningmeester.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Ongeloofwaardig nieuws? Klopt. Voor dit soort nieuws moet je ook niet in de voetballerij zijn, maar in de politiek. Daar lijkt begripvol doen over ordinair jatwerk de laatste tijd de normale gang van zaken. Deze week werd bekend dat het Denekampse raadslid Arwin van Garderen op 2 januari de kas van de lokale begrafenisvereniging plunderde en met 21.000 euro naar het buitenland vluchtte. Pas donderdag werd bekend dat de politicus zich ophoudt in een hotel in Zwitserland. De reactie van zijn burgemeester, Roel Cazemier (VVD): een ‘menselijk drama’. Voor de goede orde: hij doelt hier niet op de families van de Denekampse doden wier graven niet meer onderhouden kunnen worden omdat een laffe dief de benen nam met hun spaarcentjes, maar op Van Garderen zelf.

De reactie van Cazemier past in een trend. In oktober werd bekend dat het Amersfoortse raadslid Ramon Smits Alvarez (PvdA) was verdwenen met 4000 euro uit de campagnekas van zijn partij. Partijgenoten en de burgemeester reageerden niet met een aangifte, maar met een oproep aan Smits Alvarez om zich te melden. Ruim een week later pleegde het raadslid zelfmoord in Spanje. Pas hierna maakte de PvdA bekend dat er 60.000 euro in de partijkas ontbrak.

Ook zijn Utrechtse partijgenoot Bert van der Roest werd vorig jaar betrapt op diefstal: hij jatte liefst 45.000 euro van de lokale daklozenkrant en gebruikte het geld voor cafébezoek en vakanties. Reden genoeg om de man uit de partij te gooien en aangifte tegen hem te doen? Welnee, het was ‘een misstap’, aldus PvdA-voorzitter Hans Spekman, die het ook niet nodig achtte om Van der Roest te royeren als partijlid. Van der Roest vroeg vervolgens doodleuk wachtgeld aan en loopt nog steeds vrij rond.

UPDATE – De inbreker die donderdag op de vlucht sloeg en werd ingerekend op de A12 wacht nog steeds op bemoedigende woorden van de Doetinchemse burgemeester Niels Joosten.

Onderwerpen