Spring naar de content

Argentinië speculeert: waar hangt president Kirchner uit?

Is ze weer (of nog steeds) ziek? Speelt ze een strategisch politiek spelletje? Of is er gewoon even lekker tussenuit? De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner is zoek, en Argentinië speculeert volop over haar verblijfplaats.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Kabinetschef Jorge Capitanach zei begin deze maand nog dat de president ‘gewoon elke dag’ aan het werk was, maar daar lijkt nu toch twijfel over te ontstaan.

De zestigjarige Kirchner is al meer dan een maand niet meer in het openbaar verschenen, en sinds 13 december vorig jaar, toen ze nog 21 tweets de wereld in stuurde, is ze ook niet meer gesignaleerd op sociale media.

In oktober kreeg Kirchner een spoedoperatie om een bloedprop in haar hoofd te verwijderen. Ze was even met ziekteverlof, maar ging in november weer aan het werk en verscheen in december een aantal keer in het openbaar.

Als de president een paar maanden geleden niet in het ziekenhuis had gelegen, had waarschijnlijk niemand zich nu druk gemaakt. Maar sinds de geruchtenmachine op gang is gekomen, wordt het mysterie almaar groter.

“Is het een politieke strategie? Is ze plaats aan het maken voor een nieuwe kandidaat in 2015? Is het omdat ze moeilijke situaties voor de overheid wil voorkomen? We weten het niet,” aldus Orlando D’Adamo, directeur van het Centrum voor Publieke Opinie aan de Belgrano Universiteit in Buenos Aires, tegenover CNN.

Anderen zeggen dat Fernandez even rust neemt vanwege haar gezondheid, om te voorkomen dat ze hetzelfde lot ondergaat als haar man Nestor Kirchner, die in 2010 overleed aan een hartaanval.

Maar Argentinië wordt geplaagd door allerlei problemen, zoals een hoge inflatie. Inwoners van Buenos Aires verklaarden tegenover CNN dat ze hun president nu nodig hebben. “Er is van alles aan de hand dat om een oplossing vraagt, en we krijgen geen antwoord van haar.” Een ander uitte haar zorgen om de president: “Ik geloof dat het een serieuze vrouw is, die mensen niet zou misleiden.”