Spring naar de content

Armageddon op Beursplein 5: DSM minus 10 procent

Vanochtend kwam DSM – het voormalige ‘Staatsmijnen’ maar inmiddels getransformeerd tot een wereldwijde speler in chemie en de voedingsindustrie – met zijn jaarcijfers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Ik was er ontzettend blij mee maar veel medestanders zal ik niet hebben. In de portefeuille van mijn beleggingsvereniging zijn we overwegend Short in DSM, zo’n daling, daar droom je dan van.

Terwijl ik dit schrijf noteert het aandeel een verlies van ruim 10 procent wat voor een groot hoofdfonds in de AEX beslist een calamiteit is. Vooruitlopend op de cijfers verhoogden vooraanstaande analisten en banken nog dit jaar hun adviezen tot ruim boven de € 65,- per aandeel, gemiddeld.

Gisteren verhoogde de grote en in de financiële wereld tooaangevende Japanse bank Nomura het doel van € 63,- naar € 71,- en handhaafde z’n advies op ‘Buy’. Je zult gisteren gekocht hebben om je slag te slaan…..

Vandaag tikte het al even een laagste koers van € 50,54 aan. Daarmee is DSM in z’n eentje verantwoordelijk voor de rode cijfers van de AEX terwijl elders in Europa en eerder vandaag ook in Azië alles groen kleurt.

Het lijkt erop dat analisten een blinde vlek hebben voor DSM. Ook al eerder dit boekjaar (2013) stelden de resultaten zwaar teleur.

Toch hoefde je alleen maar te kijken naar de markten waarin DSM zich beweegt en de verwachtingen die het daarover heeft om te weten dat de kans op ongelukken groot was.

Dan moet je de uitlatingen van topman Feike Sijbesma niet vereenzelvigen met het succes van zijn bedrijf. Hij zoekt mij veel te vaak ook politieke podia en laat zich voorstaan op allerlei maatschappelijk verantwoord gedrag.

Da’s mooi maar niet hetzelfde als het waarmaken van steeds weer afgegeven prognoses.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, ING, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

 

 

Onderwerpen