Spring naar de content

De Telegraaf op tabloid: het einde van de grote krant

Nu De Telegraaf heeft besloten aan het eind van dit jaar over te gaan op tabloidformaat, zijn alle Nederlandse landelijke dagbladen verkrijgbaar in de meer gebruiksvriendelijke grootte. Enkele katernen van ‘de grootste krant van Nederland’ waren al in het kleinere formaat beschikbaar, maar nu binnenkort verschijnt de hele krant dus in handzaam formaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Het is niet de enige verandering die De Telegraaf dit jaar gaat doorvoeren: ook de krant op zondag komt terug, digitaal weliswaar. Daarnaast wordt de krant voor de volgende dag al om elf uur de avond ervoor beschikbaar gesteld.

In 2008 somde de Media Groep Limburg al de voordelen van het tabloidformaat op, om uw geheugen op te frissen hebben we hieronder de belangrijkste nog eens achter elkaar gezet:

1. Er wordt een groter publiek bereikt omdat het formaat meer lezersgroepen aanspreekt
2. De krant wordt langer én beter gelezen
3. Meer mogelijkheden en betere posities voor advertenties, advertenties vallen meer en beter op en adverteren wordt transparanter en overzichtelijker
4. Een tabloidkrant scoort beter op kwaliteit, betrouwbaarheid, is eigentijds, jong en vernieuwend.

Daarnaast zijn er uiteraard ook nog andere logische gevolgen: de krant is kleiner en handzamer, om maar eens wat te noemen. De Telegraaf is de laatste landelijke krant die op compact formaat overgaat. (De kranten spreken liever niet van tabloid, vanwege de negatieve associatie met de Engelse roddelkranten.)

In 2003 was het Agrarisch Dagblad de eerste krant die kleiner ging. In de jaren daarna volgden Het Parool (2004), Trouw en het Algemeen Dagblad (beiden 2005), alle regionale dagbladen van Wegener (2007), De Volkskrant, Het Nederlands Dagblad (berlinerformaat) beiden in 2010, NRC Handelsblad (2011), Het Financieele Dagblad (berlinerformaat) en alle regionale dagbladen van HDC Media (2013). Aan het eind van dit jaar voegt De Telegraaf zich aan dit rijtje toe.

Hoewel tabloid veel voordelen met zich meebrengt, moeten we toch ook concluderen dat dit het einde is van een tijdperk. Dat roept nostalgische gevoelens op. Hieronder nog enkele plaatjes van hoe het vroeger was.

GOUDA-TELEGRAAF-TABLOID AMSTERDAM-NRC-OVERNAME Reformatorisch Dagblad op tabloidformaat

 

Onderwerpen