De omstreden stoel van mevrouw Abrahimovich

Oh oh Dasha Zhukova, dat is geen slimme actie.

Tijdens een fotoshoot nam de vriendin van Roman Abramovich (u weet wel, de Russische oliemiljardair en eigenaar van Chelsea) plaats op een wel heel bijzondere stoel. Een stoel in de vorm van een zwarte vrouw. En dat zorgde de afgelopen dagen voor flink wat ophef, met name op Twitter.

zhurkova 2

Zhukova, in smetteloos wit en met een licht hooghartige uitdrukking op haar gezicht, vormde een sterk contrast met de stoel. En dus werd ze uitgemaakt voor racist. De shoot was bedoeld voor de Russische lifestyle-website BURO 24/7, die de foto’s plaatste op Martin Luther King Day. Kwestie van slechte timing. En wellicht ook van slechte smaak.
The original photo of Dasha Zhukova in Buro 24/7

(via.)

Na alle ophef sneed BURO 24/7 de foto zodanig bij dat alleen de voeten van de stoel nog zichtbaar waren. Maar toen was het kwaad al geschied. Zhukova heeft haar excuses inmiddels aangeboden, maar wordt op Twitter nog steeds uitgemaakt voor racist.

zhukova

Opmerkelijk is dat de stoel gebaseerd is op een werk van de Britse popartiest Allen Jones, die een soortgelijke stoel maakte van een blanke mannequin. Dit werk is te bewonderen in het Tate Modern in Londen.
Chair 1969 by Allen Jones born 1937

(via)

Dus hoe terecht is de kritiek die Zhukova ten deel valt? De context wordt hier uitgelegd: kunstenaar Bjarne Melgaard staat bekend om zijn grensoverschrijdende kunst. Zoals gezegd heeft hij zijn werk gebaseerd op de stoel van Allen Jones. Hij levert met zijn werk commentaar op ‘bestaande conventies en hypocrisie’. Volgens kunstcriticus Jonathan Jones is het kunstwerk een satire op kunstgeschiedenis, maar doordat high society en blanke vrouw Zhukova plaatsnam op de stoel kreeg het een racistisch tintje en riep het de gevoeligheden op vanwege de scheve raciale verhoudingen. Oftewel: de scheve raciale verhoudingen waar Melgaard visueel commentaar op levert

Wellicht was er veel minder ophef geweest als BURO 24/7 de foto’s niet had geplaatst op Martin Luther King Day. Een kanttekening daarbij is wel dat BURO 24/7 een Russische website is gemaakt door Russen voor Russen, die de Amerikaanse gedenkdag waarschijnlijk niet in acht hebben genomen. Maar de foto is, hoe je het ook went of keert, geen handige zet van mevrouw Abrahimovich.

Reageer op artikel:
De omstreden stoel van mevrouw Abrahimovich
Sluiten