Spring naar de content

Dus Jeroen Dijsselbloem is eigenlijk de Forrest Gump in het SNS-debacle

Donderdag werd het door het kabinet geïnitieerde rapport over de oorzaken van het SNS-debacle gepresenteerd. Op hoofdlijnen bracht het geen verrassingen: zo ongeveer elke betrokken partij heeft gefaald en dat is ook niet verwonderlijk als een best nog grote bank technisch failliet eindigt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Op deze plaats heb ik me regelmatig afgevraagd wat ze bij De Nederlandsche Bank de afgelopen jaren deden, afgezien van het elkaar op de schouders slaan over de vooraanstaande en prominente rol die de Nederlandse financiële wereld globaal speelt.

Nout Wellink maakt er goede sier mee dat hij inmiddels toch weer commissaris is bij een grote Chinese bank. En China is het land waar het allemaal gebeurt, de toekomstige wereldleider. Wat Nout nog niet weet, maar ik wel, is dat China weleens de moeder van alle crises kan worden, de komende jaren. Met de Chinese banken voorop. De Chinese Centrale Bank heeft al enkele malen – deze week nog – moeten interveniëren met flinke liquiditeitsinjecties omdat Chinese banken elkaar niet meer wilden lenen, precies de signalen die hier de bankcrisis inluidden. En weer zal Wellink daar dan bij zijn en er als bestuurder verantwoordelijkheid voor dragen.

Intussen is Jeroen Dijsselbloem de ogenschijnlijk lachende derde. Want het rapport laat er geen twijfel over bestaan dat nationalisatie uiteindelijk nog de enige mogelijkheid was. Als dat zo was dan was het nationaliseren van de SNS geen verdienste, elke minister van Financiën zou die keuze hebben gemaakt, zelfs Jan Kees de Jager. Zo kun je, à la Forrest Gump, gewoon het geluk aan je zijde hebben door de op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.

Wat Dijsselbloem niet vermeldt – en wat het rapport ook open laat – is het antwoord op de vraag of de toegepaste techniek en de gehanteerde uitgangspunten (aandeelhouders en obligatiehouders van SNS werden zonder vergoeding onteigend) de juiste waren. In elk geval heeft de Ondernemingskamer genoeg aanleiding gezien om daar naar een onderzoek te gelasten. Dat loopt nog.

Een zo mogelijk nog intrigerende kwestie is het dat – tot nu toe onbekend maar door dit rapport nu openbaar – Jeroen Dijsselbloem al weken voor 1 februari 2013 in een mailwisseling met zijn ambtenaren akkoord ging met onteigening. Intussen werd er op de beurs nog volop gehandeld in aandelen en obligaties en was er veelvuldig sprake van hoopvolle persberichten over de goede afloop van onderhandelingen met private partijen (CVC).

Je zou kunnen zeggen dat DNB en de minister de facto op dat moment al bestuurders waren van SNS. Het is in Nederland jurisprudentie dat niet zozeer de bij de Kamer van Koophandel ingeschreven personen maar eerder de feitelijke bestuurders aansprakelijk worden gehouden bij debacles. Het rapport laat er geen twijfel over dat SNS op dat moment al volledig aan de hand van DNB en Financiën liep.

Wie neemt die handschoen op?

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, ING, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter