Spring naar de content

Waarom Kelly met een IQ van 79 toch intelligent kan zijn

Wederom slaagde realityster Kelly van der Veer er woensdag niet in een hogere score te behalen voor de Nationale IQ Test dan een gorilla ooit eens deed (80 punten).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

De landelijke hoon die de diva van Big Brother, die sowieso al niet als een heel helder licht bekend staat, opnieuw over zich heen krijgt is niet mis, maar hoe terecht is deze? Het testje van BNN dat met veel bombarie gepresenteerd wordt zegt, en dat is jammer voor de sinds woensdagavond met 116 punten tweevoudig winnaar Prem Radhakishun, namelijk vrij weinig over de intelligentie van een persoon.

Om te beginnen is de test van BNN geen officiële IQ-test. Het is slechts een kleine sample van vragen die eventueel in zo’n test zouden kunnen voorkomen. De normering speelt hierbij bovendien een belangrijke rol. De test van BNN wordt maar door een kleine groep mensen gemaakt. Bij een officiële IQ-test wordt de test van tevoren gemaakt door een grote groep en op basis daarvan wordt bepaald waar de grens van 100 punten ligt. Bovendien wordt bij een normale test heel anders gekeken naar de uitslag. De onderdelen worden dan apart genomen, in plaats van dat er naar een eindgetal wordt gekeken.

Kelly maakte tijdens de uitzending soms een vermoeide indruk, en zulke factoren kunnen bij een test die maar zestig vragen telt van grote invloed zijn. Een nacht slecht geslapen, een vervelende gebeurtenis of een verkoudheid betekent een aanzienlijk lagere score. Wat ook een factor is en niet mag worden onderschat, is het geheugen en het reactievermogen. Zaken die alles te maken hebben met fitheid en leeftijd. Dat is precies de reden waarom ouderen doorgaans minder goed scoren dan jongeren op de test.

Je kunt je score beïnvloeden
Een tip voor Kelly voor de volgende keer als ze zonder aarzelen aanschuift bij BNN voor een IQ Test: maak van tevoren een aantal IQ-testjes. Door veel IQ-testen te maken zorg je ervoor dat je niet overvallen wordt door de vorm en snelheid waarin de vragen gesteld worden. Ook bepaalde vaardigheden zoals rekenen en taal worden in het dagelijks leven niet of nauwelijks nog gebruikt en zijn daarom de moeite om even te oefenen.

Of Kelly inderdaad (wéér) slecht geslapen had, eigenlijk al tachtig jaar is, of gewoon écht zwakbegaafd is kunnen ondanks haar score we dus helaas niet concluderen. Gelukkig is er nog altijd één oplossing: gewoon roepen dat je EQ wel heel hoog is.

Onderwerpen