Spring naar de content
bron: anp

Maria Genova: ‘Digibeten zijn een makkelijke prooi’

Cybercriminaliteit is reuze makkelijk – zelfs ‘huisvrouwtjes’ kunnen het. En vrijwel niemand doet moeite om zich goed te beveiligen, zegt journaliste Maria Genova. Terwijl de risico’s groot zijn. ‘Identiteitsfraude is een van de ergste dingen die je kunnen overkomen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

“Als je ondeugende kiekjes op je computer hebt: bewaar ze niet langer op de harde schijf, maar op een SD-kaart of een externe harde schijf.” Het is zomaar een van de tientallen tips uit het nieuwe boek van onderzoeksjournalist Maria Genova (1973, Plovdiv, Bulgarije). Na boeken over het communisme, loverboys, vrouwenhandel, de Russische maffia en seksueel misbruik beschrijft Genova in Komt een vrouw bij de h@cker alle mogelijke vormen van cybercriminaliteit, en de bijbehorende verhalen van gedupeerden. Slachtoffers van identiteitsdiefstal op wier naam leningen en telefoonabonnementen werden afgesloten, tientallen auto’s gekocht of schimmige bedrijfjes geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Soms met niet meer dan een kopie van hun paspoort. En dat terwijl we allemaal argeloos met kopietjes strooien bij hotels, banken, telefoonmaatschappijen, autoverhuurbedrijven en overheidsinstellingen, en zo een eindeloos spoor achterlaten voor kwaadwillenden.

Genova praat snel en lacht veel, in haar Heemskerkse huis aan het water. “Het is geen rocket science, ook huisvrouwtjes kunnen je identiteit stelen. En het is niet eens strafbaar om je voor een ander uit te geven.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap