Spring naar de content

Oud-IOC-lid over Winterspelen in warme oorden: ‘Dat vinden Afrikaanse IOC-leden lekker’

Op televisie lijkt het een winters tafereel in Sotsji, maar in werkelijkheid is het momenteel zo’n 18 graden. Best aangenaam natuurlijk, maar bij sporten als snowboarden en skiën nogal onhandig, want er moet dag en nacht gewerkt worden om de sneeuw goed te houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

De sneeuw moet in de ‘hitte’ van 18 graden door man en macht hard en droog worden gehouden, bij elkaar worden geschoven en aangestampt. Met allerlei zout en watermiddeltjes zijn sneeuwbeschermers daarom in de weer om alles er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Geen ideale omstandigheden voor de Olympische Winterspelen, zo vertellen medewerkers in Sotsji aan Radio 1. “Dat de plek ongeschikt is zou je haast als logische conclusie kunnen bedenken, maar het is een super mooi gebied”, zegt een van hen.

Laatste edities steeds warmer
De Winterspelen werden voorheen nog wel eens in steenkoude oorden zoals Lillehammer in Noorwegen gehouden, maar voor de laatste edities worden steeds warmere locaties gekozen zoals Turijn en Vancouver. Ook daar waren er grote problemen om winterse omstandigheden te creëren, en bleken de pistes in Canada zelfs te warm voor kunstsneeuw.

Waar komt die keuze voor warme oorden dan vandaan? Volgens oud IOC-lid Els van Breda Vriesman is dat te verklaren door de herkomst van de IOC-leden. De sportbestuurster vertelt:

“Ik kan mij heel goed voorstellen dat als je uit Azië of Afrika komt, je het wel prettig vindt dat die winterstad in een wat warmere streek ligt. Want die zijn niet zo die kou gewend en die vinden dat voor zichzelf wel prettig.”

Wacht. Zei ze dat nou echt?
Ja. IOC-leden kiezen bewust voor warme landen omdat ze zelf niet zo van kou houden.

“De winterspelen is voor veel leden niet zo’n heel normaal event natuurlijk. Ze wonen heel vaak in een land waar helemaal geen winter is”, besluit Breda Vriesman, die eerder al wist te melden dat de IOC-leden niet voor Sotsji hadden gekozen als ze opnieuw hadden mogen stemmen.

Slecht nieuws voor de Afrikaanse IOC-leden: de aankomende Winterspelen van 2018 worden in Zuid-Korea gehouden, waar het momenteel toch echt zo’n tien graden onder nul is.