Spring naar de content

Johnny Depp, Brad Pitt en Marilyn Monroe – vijftien wereldberoemde acteurs die nooit een Oscar kregen

Over enkele weken worden de meest begeerde filmprijzen ter wereld, de Oscars, weer uitgereikt. Grote kanshebber op de award voor ‘Beste Acteur’ is Leonardo DiCaprio voor zijn rol in The Wolf of Wall Street.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

En ondanks dat hij al jaren een van de bekendste filmsterren ter wereld is, zou dit de eerste keer zijn dat hij een gouden beeldje in ontvangst mag nemen. Juist: Leonardo DiCaprio won nog nooit een Oscar. En hij is niet de enige – de lijst met niet-winnaars is welhaast nog indrukwekkender dan de lijst van mensen die ‘m wel hebben gewonnen.

Een overzicht in een vrij willekeurige volgorde.

15. Marilyn Monroe
De meest iconische filmster aller tijden won nooit een Oscar. Sterker nog: ze werd zelfs nooit genomineerd voor de wereldberoemde filmprijs. Boze tongen beweren dat de jury van de Academy Awards haar indertijd ‘te sexy’ vond om een dergelijke serieuze prijs in de wacht te slepen. Wel mocht ze in 1951 op komen draven om de Oscar voor Best Sound Recording uit te reiken – daar was ze nog net goed genoeg voor.

Opmerkelijk: ook generatiegenoten Greta Garbo, Marlène Dietrich en Ava Gardner kregen nooit een Academy Award toegekend.

14. Joaquin Phoenix
Zijn rol in Walk the Line, een film over het leven van countryzanger Johnny Cash, is onvergetelijk. Phoenix was een tijd de weg kwijt, maar is inmiddels weer aan het acteren. Hij werd drie keer genomineerd voor een Oscar, te weten voor zijn rollen in Gladiator (2001), Walk the Line (2006) en The Master (2013), maar won er nooit een.

13. Albert Finney
Albert Finney (1936) werd vijftig jaar geleden (!) voor het eerst genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in Tom Jones. (Nee, niet een film over de ‘sexmachine’, die zat toen nog in de schoolbanken.) Daarna werd hij nog vaker genomineerd, onder meer voor zijn acteerprestaties in Murder on the Orient Express (1974), Under The Volcano (1984) en Erin Brockovich (2000). Tevergeefs: de prijs ging steeds weer aan zijn neus voorbij.

Onderstaande compilatie bevat beelden van al zijn genomineerde rollen.

12. Edward Norton
Iedereen die de film American History X heeft gezien, zal zich een fragment herinneren: de stoeprandscène. Puik stukje acteerwerk van Edward Norton, deze scène en deze film. Dat vonden de juryleden van de Academy Awards ook. Norton werd in 1999 genomineerd voor zijn hoofdrol in deze film, maar moest toekijken hoe het beeldje aan Roberto Benigni werd uitgereikt. Twee jaar eerder zag hij ook al een Oscar aan zijn neus voorbij gaan, toen voor zijn bijrol in Primal Fear.

11. Lauren Bacall
De leading lady van de film noir werd geboren in 1924, werd in 1999 uitverkozen tot een van de grootste actrices van die eeuw en is still going strong. Lauren Bacall was getrouwd met Humphrey Bogart en had een relatie met Frank Sinatra – maar dat is geen reden om haar een Oscar toe te kennen. Dat zouden haar rollen in The Big Sleep, Designing Woman en The Mirror Has Two Faces volgens filmkenners wel zouden moeten zijn geweest. Maar ze kreeg hem niet. Hoewel: in 2009 kreeg ze een ere-Oscar voor haar gehele filmoeuvre.

10. Bill Murray
Zijn naam klinkt bekend in de oren, maar waar kennen we Bill Murray ook alweer van? Wel, u kunt hem kennen van Ghostbusters. En Groundhog Hay. En van meer. Voor zijn rol in The Man Who Knew Too Little had hij in 1997 bijna een Oscar op mogen halen, ware het niet dat die dekselse James Cameron met zijn Titanic alle Oscars wegkaapte.

09. Catherine Deneuve
Catherine Deneuve speelde in haar ruim veertig jaar durende carrière liefst 113 filmrollen, maar dat is blijkbaar nog niet (goed) genoeg om een Oscar toe te kennen.

08. Kirk Douglas
Zoon Michael Douglas won twee Oscars, vader Kirk Douglas – inmiddels 97 jaar oud – won er geen. De Hollywoodlegende is het meest gelauwerd om zijn rol in de film Spartacus, maar een Oscar was het blijkbaar niet waard. Wel kreeg hij, net als eerdergenoemde Lauren Bacall, in 1996 de ere-Oscar voor zijn gehele carrière.

07. Matthew McConaughey
Was ooit ‘Sexiest Man Alive’, maar daar is het je als acteur natuurlijk niet om te doen. Je wilt erkenning voor je werk, niet voor je uiterlijk. Dat kreeg hij, dit jaar, toen hij een Golden Globe ontving voor zijn hoofdrol in Dallas Buyers Club. Een Oscar ligt vooralsnog niet in het verschiet.

06. Julianne Moore
Als actrice begonnen in de dagelijkse soap As The World Turns, maar uitgegroeid tot een van de bekendste actrices van dit moment. Ze kreeg al vier Oscarnominaties, respectievelijk voor haar rollen in Boogie Nights, The End of The Affair, Far from Heaven en The Hours. Maar u raadt het al: nooit gewonnen. Binnenkort start ze met de opname voor de nieuwe film Freeheld, waarin de 53-jarige actrice de lesbische vriendin van de 26-jarige Ellen Page zal spelen. Misschien eindelijk eens Oscarwaardig materiaal, aangezien de documentaire Freeheld (zelfde verhaal) in 2007 al een Oscar heeft gewonnen.

05. Johnny Depp
Het is niet alleen een schande dat Johnny Depp nooit een Oscar heeft ontvangen, ook dat hij slechts drie keer genomineerd is voor het gouden beeldje is een grof schandaal te noemen. Kijk eens naar deze lijst met films waarin hij speelt. Op welke criteria selecteert de jury in hemelsnaam?

04. Clint Eastwood
Clint Eastwood won in zijn leven vier Oscars, maar nooit als acteur. En, ook opmerkelijk, hij werd slechts twee keer genomineerd voor een Oscar voor ‘Beste Acteur.’ In 1992, voor zijn rol in Unforgiven, en in 2004, voor zijn rol in Million Dollar Baby. Voor beide films kreeg hij overigens wel de Oscar voor beste regisseur.

03. Tom Cruise
Nog zo’n acteur waarvan je dacht dat-ie zijn hele schoorsteenmantel vol heeft staan met Oscars. Niet dus. Born on the Fourth of July (1989) en Magnolia (1999) waren goed voor een nominatie, maar meer niet. Noch A Few Good Man, Mission: Impossible en The Last Samurai waren goed voor een beeldje.

02. Leonardo DiCaprio
Hij is een van de grootste acteurs van onze tijd. Speelde hoofdrollen in nieuwe klassiekers als Titanic, The Beach en The Departed. En wat dacht u van zijn rollen in The Great Gatsby, Django Unchained en nu The Wolf of Wall Street? En nog nooit een Oscar gewonnen. Hoe bestaat het.

01. Brad Pitt
Se7en, Fight Club, Seven years in Tibet, Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve, Ocean’s Thirteen, Troy, Mr. and Mrs. Smith, The Curious Case of Benjamin Button en Inglorious Basterds – zomaar wat highlights uit de filmcarrière van de inmiddels vijftigjarige Brad Pitt. Vrouwlief Angelina Jolie is al bijna vijftien jaar in het bezit van een Academy Award, manlief Brad wacht al jaren tot een van zijn nominaties eindelijk eens wordt verzilverd.