Olympische Spelen in Sochi niet gevaarlijker voor atleten dan andere Spelen
Het zal je maar gebeuren: wakker worden in een ziekenhuisbed met een gebroken rugwervel én de Russische president Poetin aan je bed. Het overkwam de freestyle-skiester Maria Komissarova maandag, na een ongeluk in haar training. Komissarova is niet de enige Olympiër die ernstig gewond raakte deze Spelen.
De ingreep die nodig was na de zware val van de Russin duurde maar liefst zes uur. Eigenlijk had de skiester naar het ziekenhuis van Moskou gebracht moeten worden, omdat daar de beste medische zorg voorhanden is. Maar de autoriteiten vonden het onverantwoord de 23-jarige sporter te vervoeren en dus werd ze in het lokale ziekenhuis geopereerd. Ze maakt het ondertussen naar omstandigheden goed.
Uitgeschakeld
Komissarova zou uitkomen op het onderdeel cross, maar de meeste Sochi-gewonden vielen tot nu toe op de onderdelen freestyleskiën en snowboarden. De afgelopen dagen liepen enkele atleten zware blessures op. De Britse Rowan Cheshire kwam ten val in de halfpipe, raakte bewusteloos en hield er een zware hersenschudding aan over. Op Twitter liet ze weten geen idee te hebben wat er was gebeurd, maar kon ze wel een foto van haar verwondingen delen. De spelen zitten er door de crash voor Cheshire vroegtijdig op.
Dat zelfde lot trof de Fransman Brice Roger en de Sloveen Rok Perko. Beide skiërs kwamen zwaar ten val tijdens de training voor de afdaling en braken hun neus. De snowboardsters Helene Olafsen (Noorwegen) en Jaqueline Hernandez (USA) kunnen ook fluiten naar hun Olympische Spelen. Beide dames werden zondag uitgeschakeld door een val.
Het ongelukkigste ongeluk van de Spelen tot nu toe was misschien wel dat van de medewerker van de bobsleebaan. De man werd namelijk aangereden dóór een bobslee, en brak daarbij beide benen en liep een hersenschudding op. Het is niet duidelijk of de man wist dat er een training gaande was op het moment dat hij de baan opliep.
Niet gevaarlijker dan anders
Het IOC ontkent dat Sochi gevaarlijker is dan voorgaande Winterspelen. ‘Wintersport houdt nu eenmaal risico’s in. Op het vlak van blessures kunnen we geen onderscheid maken tussen de huidige en de voorgaande Winterspelen. De gezondheid en de veiligheid van de atleten zijn onze prioriteiten. Momenteel tonen onze cijfers geen verschil aan in vergelijking met Vancouver’, aldus IOC-woordvoerder Mark Adams, die terugblikte op het aantal blessures op de Winterspelen van vier jaar geleden.