Spring naar de content

Christenen plegen massaal plagiaat. In de kerk

Kerken schamen zich er niet voor om het auteursrecht te schenden wanneer de situatie zich voordoet. Sterker nog, het gebeurt op grote schaal, aldus het RD. Hoe? Kerken zetten bijvoorbeeld teksten van liederen doodleuk online of ze projecteren – in feite illegaal – teksten via een beamer in de kerk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Volgens Nico de Waal, uitgever van het Liedboek – een boekwerk om te kunnen zingen en bidden vanuit huis of in de kerk – is het auteursrecht een ondergeschoven kindje bij de verschillende kerken in Nederland. Eigenlijk doen de kerken net alsof het auteursrecht helemaal niet bestaat. Het is vergelijkbaar met fanatieke gamers die illegaal games downloaden – of criminelen die een auto jatten. Het is hartstikke verboden en toch doen ze het.

Schrijvers van gedichten en componisten van missen lopen daarom inkomsten mis, ook al weet de uitgever niet precies om hoeveel geld het precies gaat. Hoe dan ook, wat de kerken nu doen, mag in ieder geval niet. Het delen van liedteksten is alleen toegestaan als er een speciaal digitaal abonnement is afgesloten. “Dat kost voor een kerk met 100 tot 150 bezoekers 350 euro, voor een gemeente met 500 kerkgangers bijna 1000 euro per jaar.”

En 1000 euro, dat is dan weer ongeveer één kopje koffie per kerkganger per jaar, aldus de uitgever, die natuurlijk hoopt dat kerken vanaf nu braaf de regels volgen. Een koopje eigenlijk. Waarom kerken dan niet gewoon de portemonnee trekken? De Waal lijkt het ook niet te weten. Maar: “Het verschil tussen legaal en illegaal zou toch moeten landen. Ook al beschouwen mensen betalen vaak als onlogisch, ze zingen immers voor God.”

Whatever happened to de 10 geboden, beste kerkgenootschappen? Gij zult niet stelen stond er toch echt vrij prominent in.