Spring naar de content

Flirten met een robot

Over vijftien jaar zullen robots in staat zijn om onze taal te begrijpen en zelfs met ons te flirten. Althans, dat zegt de Amerikaanse futuroloog Ray Kurzweil in een interview met de Britse krant The Guardian.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Volgens de futuroloog, tevens een van ‘s werelds beroemdste ontwikkelaars van kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) en werkzaam bij Google, zullen robots binnen vijftien jaar dezelfde intelligentie hebben als de mens. “Robots zullen niet alleen op wiskundig vlak slimmer zijn dan de mens, want dat zijn ze al, maar ze kunnen ook begrijpen wat we zeggen, moppen begrijpen en zelfs met ons flirten – zoals nu ook te zien is in Her, de film waarin acteur Joaquin Phoenix verliefd wordt op een computersysteem.”

Kurzweils voorspellingen lijken onwaarschijnlijk, maar dat dachten we van zijn eerdere voorspellingen ook. Al toen internet een klein netwerk van een groepje academici was, voorspelde hij dat het ooit de hele wereld met elkaar zou verbinden. En in 1990 voorspelde hij dat een computer binnen acht jaar een schaakgrootmeester zou kunnen verslaan. In 1997 won de IBM-computer Deep Blue inderdaad van Garry Kasparov.

In het interview zegt de 66-jarige futuroloog ook dat dat de mens onsterfelijk zal worden, en hij denkt zelfs dat hij dat nog gaat meemaken. Het slikken van zo’n 150 vitaminepillen per dag moeten hem tot die tijd in leven houden.