Spring naar de content

Eén op Eén-kijkcijferanalyse: Eva Jinek vermorzelt Sven Kockelmann. Structureel

MET UPDATE – De deskundigen hebben gelijk gekregen: u kijkt liever naar Eva Jinek dan naar Sven Kockelmann. Dat blijkt uit een kijkcijferanalyse van HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Na een maand en achttien afleveringen van het interviewprogramma Eén op Eén blijkt dat Kockelmann, de vaste interviewer op maandag en woensdag, structureel lager scoort dan Jinek, die de dinsdag en donderdag voor haar rekening neemt. Tijdens de Olympische Spelen viel het verschil nog mee (gemiddeld 605.000 kijkers voor Kockelmann, tegen 619.500 voor Jinek), maar tijdens de reguliere programmering (na de tv-quiz Met het mes op tafel) zijn de verschillen groter.

Als Eva Jinek interviewt, kijken er gemiddeld 455.000 mensen, tegen 411.000 kijkers voor Kockelmann. Dat is 11% méér kijkers. Ook de Met het mes op tafel-index (hoeveel quizkijkers blijven hangen bij respectievelijk Sven en Eva?) valt in het voordeel uit van de vrouwelijke interviewer. Blijft bij haar gemiddeld 81,4% van de kijkers hangen, bij Sven is dat 76,1%.

EvaSven1

De eerste post-olympische week begon uitermate slecht voor ‘de Kockel’: hij scoorde maandag een diepterecord van 244.000 kijkers. Eva deed het gisteren een stuk beter met 368.000 kijkers (51% meer).

De beste aflevering is wat ons betreft die waarin Eva poeslief de Satudarah-voorman Xanterra Manuhutu ondervraagt (dinsdag 4 februari, 540.000 kijkers, een Met het mes op tafel-index van 101,3%). Vanaf minuut 3 wordt het leuk. Vraagt Eva aan de gevaarlijk ogende motorman: “Knuffelen jullie elkaar ook?” En: “Ik wil niet brutaal zijn, maar heeft het ook niet iets kinderachtigs, zo’n club van volwassen mannen die een beetje de hele dag in een clubhuis met hun brommer zitten te spelen?

UPDATE, 5 maart – Sinds de Olympische Spelen zijn de verschillen tussen Sven en Eva steeds groter geworden. Sven scoorde in zijn drie uitzendingen gemiddeld 241.000 kijkers, tegen 364.000 voor Eva. Da’s 51% meer kijkers voor Eva. Ook de Met het mes op tafel-index is de afgelopen uitzendingen bedroevend voor Sven. Hij komt niet hoger dan 45%, terwijl Eva 70% scoort.

Tabel2