Spring naar de content

Common Side Effects

De korte film is bezig aan een opmars. Niet eerder werden er in Nederland zoveel films geproduceerd als in de afgelopen jaren. En toch horen we er maar weinig van. HP/De Tijd biedt talentvolle filmmakers daarom een podium en toont elke week een korte film die de moeite van het bekijken waard is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Deze week de eerste editie: Common Side Effects van Udo Prinsen.

/Film
Udo Prinsen: “Common Side Effects (letterlijk vertaald: Veel voorkomende bijwerkingen) is tot stand gekomen in samenwerking met uitgeverij Ambo | Anthos. Redacteur Jennifer Boomkamp vond het een bijzonder idee om een kwalitatief hoogwaardige korte film te maken, gebaseerd op de roman De schok van de val van Nathan Filer. Anders dan een gewone trailer plaatst deze korte film het boek in een breder cultureel perspectief, ook omdat de film nog lang zal meegaan en de komende jaren vertoond wordt op allerlei festivals. De film en het boek zijn niet alleen met elkaar verbonden, ze versterken elkaar ook.”

“Inhoudelijk was al snel duidelijk dat ik een bepaalde passage uit het boek wilde gebruiken als basis voor de film. Een opsomming bijwerkingen van de medicijnen die de hoofdpersoon moet gebruiken is als een gedicht genoteerd, schrijnend poëtisch. Voor de vorm heb ik me laten inspireren door schilderijen van Henk Chabot. Het was een bijzondere tijd om hieraan te werken, een emotionele rollercoaster, omdat je volledig in de wereld van de hoofdpersoon duikt. Componist Jorge San Martin Beuk en zijn band Malcanisten maakten een prachtige de soundtrack voor de film. Op het Liberated Words Film Festival in Bristol werd deze soundtrack bekroond.”

/Filmmaker
Udo Prinsen (Doetinchem, 1974) studeerde in 1999 cum laude af aan de opleiding Animatie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na zijn studie verhuisde Prinsen naar Groot-Brittannië en volgde daar The Bristol Animation Course, een cursus georganiseerd door Aardman Animations, de makers van onder andere Wallace & Gromit en Chicken Run. In 2003 begon Prinsen zijn eigen label: Carambolas Films. Op dit moment werkt de inmiddels in Utrecht teruggekeerde filmmaker aan diverse nieuwe projecten, waaronder de animatiefilm KIJK!een combinatie van gebarentaal en animatie.

COMMON SIDE EFFECTS (2013)

Bent u een filmmaker en denkt u dat uw werk geschikt is voor deze rubriek? Neem dan contact met ons op.

Onderwerpen