Spring naar de content

Ook rockster-paus Franciscus weet katholieke kerken niet te vullen

Paus ‘Ik ben geen superman‘ Franciscus is erg geliefd bij zijn katholieke volgers, maar zijn aanstelling heeft nog niet geleid tot meer katholieken of meer vrijwilligers in de kerk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Wereldwijd weet Franciscus zich geliefd te maken met zijn voor pausbegrippen gevleugelde en controversiële uitspraken. Reuters meldt dat veel Amerikaanse volgelingen ‘ontzettend blij’ zijn met Franciscus als paus. 85 procent is tevreden, waarvan 51 procent aangeeft ‘zeer tevreden’ te zijn. Slechts 4 procent is niet blij met Franciscus.

il mio papa glossy paus
De Pausglossy

De Paus heeft volgens het Amerikaanse persbureau bijna een rocksterachtige status, omdat hij met zijn eenvoudige stijl het ene na het andere populariteitsrecord breekt. Ook de aantallen mensen die het Vaticaan bezoeken zijn ongekend hoog. Het resulteerde in een Man van het Jaar verkiezing voor 2013 door Time Magazine en daarnaast ook in een eigen glossy genaamd ‘Il Mio Papa’, waar liefhebbers zijn uitspraken terug kunnen vinden en een kijkje krijgen in zijn privéleven.

Toch heeft de enorme populariteit vooralsnog niet geleid tot meer kerkbezoekers of vrijwilligers, zo blijkt uit de enquete die Reuters in handen heeft. “Er is geen stijging van het aantal Amerikanen dat zichzelf als katholiek beschouwt en ook is er geen verschil waarneembaar in het aantal keer dat de huidige katholieken zeggen naar de kerk te gaan.”

Ondanks dat zo’n veertig procent van de katholieken zegt meer te bidden en 26 procent zegt meer ‘enthousiast’ te zijn over het geloof, lijkt zelfs rockster Franciscus de kerken niet vol te krijgen. In Nederland zijn de cijfers voor de katholieke kerk ronduit somber, en dat weet de paus zelf ook, zo vertelt bisschop Gerard De Korte in onderstaande video. Maar dat is voor Franciscus geen reden tot somberheid. Misschien dat een bezoekje kan helpen?