Spring naar de content

Nieuwe VI-thriller: De vloek van de cover

Na het ongeëvenaarde succes van de biografie en de columnbundel, presenteert de boekenredactie van Voetbal International met trots een gloednieuwe boekenserie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Onder redactie van oud-hoofdredacteur Johan Derksen en senior writer Michel van Egmond komt het weekblad nu met een serie loeispannende voetbalthrillers. De hoofdrollen zijn weggelegd voor de humoristische commissaris Van der Grijp en zijn niet al te snuggere hulpje, inspecteur Negee.

Het eerste deel, De vloek van de cover, verschijnt deze week.
Derksen verwacht veel van de nieuwe reeks, waarin hij zelf het tweede deel, De verdwijning van Hansie Hansie, voor z’n rekening zal nemen.

Een plot en een hoop gerelativeer
‘Wij geven bij VI natuurlijk vooral pulpboekjes uit, maar dit is nu iets wat ik zelf ook zou willen lezen,’ aldus Derksen. ‘Niet om hier nou Mr. Big Star te spelen en de literatuurpaus uit te hangen – want ik heb mezelf nog nooit op een relevante letterkundige opmerking kunnen betrappen – maar ik herken een goed boek als ik er een lees. En dit is er een.’
Ook Van Egmond, die zelf tekende voor het derde deel in de reeks dat in het najaar moet verschijnen (werktitel De moord op het bankie. Heerlijk toch?), heeft hoge verwachtingen: ‘Wat wij in feite doen, is twee uitzonderlijk populaire genres – dat van de literaire thriller en dat van het openhartige voetbalboek – combineren tot iets nieuws. Dus: een inspecteur, een plot, een paar verdachten, maar dan samen met een hoop gerelativeer.’

Deel 1, De vloek van de cover, gaat over een zogenaamde covervloek, waarbij ieder covermodel van een niet nader genoemd voetbalweekblad korte tijd later iets ernstigs overkomt. Zijn er bovennatuurlijke krachten in het spel of is er iets anders aan de hand? Het boek is geschreven door huidig VI-hoofdredacteur Tom van Hulsen. Van Hulsen is opgetogen over de kans die hij kreeg: ‘Ik liep al jaren met dit idee rond, maar je moet met boeken vaak wachten op het juiste moment. Volgens mij is dat moment nu gekomen, zoiets voel je.’ Van Hulsen stelt dat trouwe lezers van het tijdschrift genoeg zullen herkennen om De vloek van de cover te kunnen waarderen.

‘Er komt een profiler in voor die de verdachten vraagt naar hun Favoriete Eten en hun Mooiste Boek, de verhoren zijn opgesteld als monologen en Nico Dijkshoorn schrijft om de vijftien pagina’s een vernietigend commentaar.’

Lekker man
Over het plot wil Van Hulsen vanzelfsprekend niets kwijt. Wel leest hij graag de eerste twee zinnen uit De vloek van de cover voor.
“Lekker weekend gehad, commissaris?,” vroeg inspecteur Negee op de hem kenmerkende wijze.
“Ah joh, lekker man,” antwoordde Van der Grijp en hij sloeg de receptioniste op de iele schouders.”

PS
De vloek van de VI-covers werd ontdekt door mega-twitteraar DuBlanqeBogarde. Inmiddels overweegt VI voortaan dan maar zonder cover te verschijnen.