Spring naar de content

De Telegraaf weigert rectificatie stuk over ‘fraudeverdachte’ Robert Moszkowicz

Jurist Robert Moszkowicz (inderdaad, de broer van) is woedend op De Telegraaf. De krant heeft volgens hem onterecht geschreven dat hij verdacht wordt van fraude.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De Telegraaf melde op 20 februari van dit jaar: “Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Robert Moszkowicz. De 60-jarige telg uit de bekende advocatenfamilie, die zelf al jaren niet meer mag werken als advocaat, wordt verdacht van oplichting in zijn hoedanigheid als juridisch adviseur. De verdenking aan het adres van Moszkowicz wordt bevestigd door een woordvoerder van het Amsterdamse parket van justitie. ‘Er is aangifte gedaan van oplichting, waarna wij een strafrechtelijk onderzoek hebben geopend,’ aldus de zegsman, die geen nadere toelichting op de aard van de verdenkingen wil verstrekken.”

Nonsens
Het kantoor van Robert Moszkowicz reageert via een persbericht deze week pas op de aantijgingen. “Robert Moszkowicz is geen fraudeverdachte. (–) In een brief van 6 maart 2014 aan mr. Robert Moszkowicz schrijft de Officier van Justitie, dat hij – Moszkowicz – tot op de dag van vandaag niet wordt aangemerkt als ‘verdachte’. (–) De Telegraaf heeft volgens Moszkowicz gehandeld in strijd met de ‘ethics of journalism’ als bedoeld in artikel 10 lid 2 van het EVRM. Daarnaast heeft De Telegraaf in de persoon van Bart Mos gehandeld in strijd met hetgeen een behoorlijk journalist betaamt. Hij heeft namelijk nagelaten om deugdelijk vooronderzoek te doen.”

Daarnaast, en dat is opmerkelijk te noemen, wijt Robert Moszkowicz de slechte verkoop van zijn autobiografie De straatvechter aan het door hem gewraakte stuk. Het boek is ‘van een plaats in de toptien’ gezakt naar plaats 41. “Het verband met de onjuiste negatieve publicatie in De Telegraaf en dat feit is onmiskenbaar aanwezig.” Hij besluit: “Mocht De Telegraaf niet tot rectificatie en vergoeding van schade willen overgaan, dan zal Moszkowicz De Telegraaf in kort geding dagvaarden en deze vorderingen aan de Voorzieningenrechter voorleggen.”

Geen rectificatie
Bart Mos, de journalist die het bewuste artikel in De Telegraaf heeft geschreven, is niet van plan te rectificeren, zo laat hij desgevraagd weten. “Ondanks de bezwaren van Robert Moszkowicz sta ik nog volledig achter mijn publicaties. Die zijn dan ook op basis van zorgvuldig onderzoek tot stand gekomen. En het onderzoek naar oplichting loopt nog steeds bij mijn weten – ik had daar vandaag nog de woordvoerder van het parket Amsterdam over aan de telefoon. Het is spijtig om te horen dat mr. Moszkowicz’ boek niet meer zo goed verkoopt. Ik overweeg een exemplaar aan te schaffen, wellicht dat dat helpt.”