Spring naar de content

Zes studenten dood aangetroffen in Portugal na vermoedelijk ontgroeningsritueel

Op Portugese privé-universiteiten heeft het ontgroenen (praxes in het Portugees) van nieuwe studenten de laatste jaren een steeds prominentere plek ingenomen. In december van het afgelopen jaar verdronken bij een vermoedelijke ontgroening van de Lusófona Universiteit echter zes studenten aan het strand van Meco. De discussie rondom het introductieproces is opgelaaid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Eén van de dood aangetroffen studenten is Pedro Negrão. Hij had tegen zijn ouders gezegd dat hij een weekend met mede-studenten in een huurhuis aan het strand voorbereidingen zou gaan treffen voor een ontgroeningsritueel. Van de zeven studenten heeft maar eentje het overleefd: João Gouveia. Hij wordt op dit moment nog behandeld en heeft zijn versie van de gebeurtenissen nog niet gedeeld.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De Lusófona Universiteit stelt in een verklaring dat er nog geen bewijs is dat er een verband bestaat tussen het tragische overlijden van de zes studenten en activiteiten van de universiteit. Desalniettemin willen de families meer informatie over de reden waarom de studenten naar het strand gingen en over wat zich er heeft afgespeeld.

Tot twee decennia geleden maakten ontgroeningen geen deel uit van het Portugese studentenleven, stelt José Miguel Caldas de Almeida, professor psychiatrie en voormalig decaan van de faculteit geneeskunde van de Nova Universiteit. De kwaliteit van veel van onze universiteiten, met name van de privé universiteiten, is slecht. Daarom proberen mensen wanhopig een gevoel te creëren dat studeren op hun universiteit speciaal is‘. 

Intussen is het debat tussen voor- en tegenstanders van praxes in volle gang. De ouders van Negrão willen niet dat ontgroeningen worden afgeschaft, maar wel dat duidelijk wordt wie verantwoordelijk is voor de dood van hun zoon. Het is maar de vraag of de waarheid ooit echt boven tafel komt, aangezien geheimhouding vaak een belangrijk onderdeel is van ontgroeningen en de organisaties waaraan die verbonden zijn.
De studenten schijnen te zijn meegesleurd door een golf aan het strand van Meco, maar wat ze daar deden op dat moment is onduidelijk. Mogelijk maakte het trotseren van de wintergolven deel uit van de ontgroening, maar wat er zich bij het bewuste incident heeft afgespeeld blijft vooralsnog in nevelen gehuld.

Onderwerpen