Spring naar de content

Nederland kiest spraakmakende raadsleden

Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter rug zijn vormen zich in de gemeentes nieuwe raden. Ook dit jaar is er weer genoeg consternatie en werd er hier en daar verrassend gekozen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

 

 

 

DEN HAAG - Tweede kamerlid Henk Krol, 50PLUS. ANP KOEN VAN WEELIn opspraak geraakte Henk Krol de raad in
Vorig jaar verliet Henk Krol de Tweede Kamer nadat bekend werd dat hij in zijn tijd als hoofdredacteur van de Gay Krant niet altijd pensioenpremie had betaald voor zijn personeel. Maar dat vonden de kiezers in Eindhoven kennelijk niet zo’n probleem. De lijstduwer van het Ouderen Appèl kon rekenen op 812 stemmen en neemt maakt dus weer zijn rentree in de politiek. “Ik heb meer stemmen dan een zittende wethouder en meer dan sommige partijen. Dat kun je niet negeren”, vertelt Krol aan het AD.

ROERMOND - Van Rey wacht uitslag af.Corruptieverdachte Jos van Rey grote winnaar
Van loser naar grote winnaar. Jos van Rey wordt verdacht van corruptie en schending van het ambtsgeheim, waarna zijn partij (VVD) hem van de kieslijst afhaalde. Jos ging zijn eigen weg en werd lijstduwer van Liberale Volkspartij Roermond (LVR). De stemmers sloten Van Rey in de armen: zijn partij pakte maar liefst 10 zetels en werd de grootste in Roermond, terwijl de VVD er slechts 3 overhield. Met name buiten Roermond leidde het succes van Van Rey tot gefronste wenkbrauwen.

lilian janseEerste vrouwelijk SGP-raadslid Lilian Janse
Dolblij is ze met haar zetel: Lillan Janse van de SGP in Vlissingen. Het is de eerste keer in de historie dat een vrouw een zetel heeft namens de SGP in de gemeenteraad. Janse ondernam de stap omdat er anders geen kandidaten waren. En ‘Iemand moet het doen’, aldus Lilian.

 

Schermafbeelding 2014-03-20 om 16.46.05Zoon wint van vader
Sander van ‘t Foort, fractieleider van de ChristenUnie in Renswoude, kon zijn geluk niet op toen hij de raadszetel van zijn vader bemachtigde. Of het de day-after aan de ontbijttafel van huize Van ‘t Foort nog gezellig was valt te bezien. Zijn vader was nummer vijf op de lijst van het CDA, maar die partij wist deze keer maar drie zetels te bemachtigen. Toch hoopt Van ‘t Foort senior dat een partijgenoot zich terugtrekt en dat hij alsnog in de raad kan plaatsnemen naast zoon Sander.

Els BorstEerbetoon aan Els Borst
Omdat de stembiljetten al gedrukt waren kon de naam van de overleden oud-minister Els Borst niet meer worden geschrapt. Het gevolg was dat kiezers konden stemmen op de overleden persoon, en dat gebeurde ook. D66-stemmers in De Bilt brachten met hun voorkeursstem een eerbetoon uit aan de politica, wier dood nog altijd niet is opgelost.

 

GREG SHAPIROGreg Shapiro ziet partij winnen
Een andere D66-politicus die vermoedelijk op veel stemmen kon rekenen is de Amerikaanse Nederlander Greg Shapiro. De acteur en comedy-central presentator gaf een tegengeluid op de campagneleus van de Rotterdamse VVD ‘In Rotterdam spreken we Nederlands’. Als Amerikaan hoopt hij op de stem van expats. Hoeveel hij er uiteindelijk gekregen heeft is nog even afwachten, vrijdagmiddag wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt.

ancilla tiliaAncilla grijpt net naast een zetel
Voor een andere nieuweling zijn de verkiezingen iets minder positief verlopen. De Piratenpartij in Amsterdam greep met een paar stemmen te weinig nét naast een zetel in de gemeenteraad. Fetisjmodel en privacyvoorvechtster Ancilla Tilia baalde stevig van de uitslag. Hoeveel voorkeurstemmen de blonde schone uiteindelijk binnen wist te hengelen wordt vrijdag duidelijk.