Spring naar de content

Gemeenteraadsverkiezingen: niemand stemt op extreem-rechtse NVU, communisten wel populair

Nu het stof van de gemeenteraadsverkiezingen is neergedaald, is het tijd om de balans op te maken. Hoe hebben de extreme politieke partijen het gedaan afgelopen woensdag?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Het lijkt mee te vallen. Waar iedereen voor vreesde, namelijk een zeteltje hier en daar voor de neo-nazistische Nederlandse VolksUnie (NVU), is niet bewaarheid geworden. De partij van Constant Kusters deed mee in drie gemeenten waar hij dacht het meest kansrijk te zijn: Arnhem, Purmerend en Westland.

In de Gelderse hoofstad haalde de NVU 0,72 procent van de stemmen, lang niet genoeg voor een raadszetel. In Purmerend wist de NVU 348 stemmen te halen, 1,2 procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Wederom niet genoeg voor een zetel. En in Westland wist de NVU evenmin een zetel te halen met 406 stemmen.

Extreem-rechts is dus nog altijd niet populair in Nederland. Maar de communisten zijn dat des te meer. De Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) haalde een zetel in De Friese Meren en twee zetels in Heiloo. In de twee Groningse gemeenten Oldambt en Pekela won de Verenigde Communistische Partij (VCP) maar liefst drie zetels: twee in Oldambt en één in Pekela. De VCP heeft nu in totaal vier zetels in Oldambt en één in Pekela.

Nu staat de provincie Groningen bekend als een rood bolwerk, maar dit is toch andere koek. Dit is geen sociaal-democratie of socialisme, maar keihard ouderwets communisme. Zo is de VCP fel tegenstander van het kapitalisme en voorstander van het socialisme ‘zoals ontwikkeld door Karl Marx, Friedrich Engels en Vladimir Lenin’. Zeg maar het soort socialisme waardoor miljoenen mensen de dood in werden gejaagd in Rusland en China.

Ook in tijden dat de relatie tussen Rusland en het Westen op scherp staat voert de VCP succesvol campagna in het Russisch. Bron: vcp.nu
Ook met de relatie tussen Rusland en het Westen op scherp voert de VCP succesvol campagne in het Russisch. Bron: vcp.nu

De communistische partij voerde afgelopen weken zelfs openlijk campagne in het Russisch. Want flirten met moedertje Rusland doen ze nog altijd graag. Toch opmerkelijk dat er met zoveel afschuw wordt gekeken naar wat extreem-rechts doet, maar dat niemand wat lijkt te vinden van de drie zetels winst voor de communisten in Groningen. Ach, als de geheime diensten er maar bovenop zitten, kan er niks fout gaan.