Spring naar de content

Vrees niet voor het ruige manskonijn

De korte film is bezig aan een opmars. Niet eerder werden er in Nederland zoveel films geproduceerd als in de afgelopen jaren. En toch horen we er maar weinig van. HP/De Tijd biedt talentvolle filmmakers daarom een podium en toont elke week een korte film die de moeite van het bekijken waard is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Deze week: Vrees niet voor het ruige manskonijn van Marèl Jap-Sam.

/Film
‘Vrees niet voor het ruige manskonijn is een klein verhaal over hoe het avontuur van één konijn een mooie les leerde aan haar baasje. Ik heb deze film in het derde jaar van mijn studie gemaakt. De opdracht was om een film van één minuut te maken over een herinnering. Het jaar ervoor had ik al geëxperimenteerd met het uitprinten van losse frames, om deze vervolgens met de hand te bewerken, uit te knippen en weer in te scannen. Dit experiment wilde ik graag doorzetten, maar zodanig dat de stijl het verhaal ook ten goede zou komen. En dat kwam het. Ik wilde met de film terug naar mijn kindertijd, speels vrolijk en een beetje bitterzoet. Na het filmen en monteren heb ik de 720 losse frames uitgeprint, bewerkt en weer ingescand. En zie daar, na het toevoegen van een voice-over en een soundtrack – was mijn one minute history, een ode aan mijn vroegere huisdier Dora, geboren.’

/Filmmaker
Marèl Jap-Sam (Amstelveen, 1989) studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, opleiding audiovisueel ontwerpen. Haar afstudeerfilm Broertje won de prijs voor ‘Beste Scenario’ op het Film by the Sea-festival in Vlissingen en is vertoond op Cinekid, het Europees Jeugdfilmfestival en het Nederlands Film Festival. Na haar afstuderen heeft ze onder meer de vierdelige documentaireserie Onskruid geproduceerd, en is ze samen met animator Janneke Meekes het collectief JAPJAN gestart. Het tweemanscollectief richt zich op het maken van film en animatie, waarbij analoge printtechnieken als basis dienen.

VREES NIET VOOR HET RUIGE MANSKONIJN (2011)

Bent u een filmmaker en denkt u dat uw werk geschikt is voor deze rubriek? Neem dan contact met ons op.

Onderwerpen