Spring naar de content

Kunstenares Anneke Mikkers wordt geïnspireerd door The Big Lebowski

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Anneke Mikkers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Anneke Mikkers (Schraard, 1985) studeerde in 2008 af aan Academie Minerva in Groningen. Haar eindexamenwerk bestond uit een reeks grote olieverfschilderijen van onheilspellende, vrijwel lege ruimtes. Ze woont, werkt en exposeert momenteel in Granada (Zuid-Spanje), maar keert dit voorjaar terug naar Nederland.

Over haar werk
‘Tegenwoordig maak ik met acryl op doek sterk verhalende interieurs. De schilderijen lijken op sets van een onbekende film of serie, of op een volledig gevuld podium in een theater waarop alleen de acteurs nog ontbreken. Alle decorstukken staan op hun plek en de belichting is precies goed. De sfeer is compleet en het verhaal kan nog alle kanten uitgaan. De interieurs bieden een voyeuristische blik in het leven van de (imaginaire) bewoner en geven je het gevoel dat je dat personage al hebt leren kennen. In de voorstellingen zit altijd een dosis humor en nostalgie. Bij het ‘inrichten’ van de kamers combineer ik fantasiebeelden met referentiemateriaal dat ik online opzoek.’

‘Thema’s die terugkomen in mijn werk zijn Americana, leven in de marge, subculturen uit de jaren ’60 en ’70, onafhankelijkheid en kluizenaarschap. Ik raak geïnspireerd door de ultra-Amerikaanse interieurs in films als The Big Lebowski, Winter’s Bone, The Skeleton Key, Black Snake Moan, Jackie Brown en Death Proof. Een aantal fotografen die mij inspireren met hun beelden van Americana-interieurs zijn Dave Jordano, William Eggleston, Stephen Shore en Andrew Phelps. De verhalen over zelfvoorzienendheid en marginaliteit van Jack Kerouac, Henry David Thoreau, Chuck Palahniuk en Lloyd Kahn zijn ook een belangrijke bron van inspiratie, evenals de levensgrote kluizenaarshutjes van Ethan Hayes-Chute.’

Meer werk van Anneke Mikkers vindt u hier.

AM 1_Orange_Sofa_HP
Orange Sofa
AM 2_La_Red_HP
La Red
AM 3_After_the_Gold_Rush_HP
After the Gold Rush
AM 4_The_Closet_HP
The Closet
AM 5_Double-Crossed_HP
Double Crossed
AM 6_Wildlife_Conservation_HP
Wildlife Conservation
AM 7_Normal_Activity_I_HP
Normal Activity
AM 8_Normal_Activity_II_HP
Normal Activity II
AM 9_The_Elephant_in_the_Room_HP
The Elephant in the Room
AM 10_Float_HP
Float

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
  
Volg HP/ De Tijd op Facebook