Spring naar de content

Weekoverzicht 13: een nucleaire top, een neergestorte Boeing en twee dode overvallers

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Voor president Obama en zijn Secret Service moet het yet another visit zijn geweest (hoewel de presidentiële beveiligers flink de bloemetjes buiten zetten), maar voor premier Rutte en de Nederlandse veiligheidsdiensten was het een tweedaags spektakel: de top van de Nuclear Security Summit en de bijeenkomst van de G7 die er aan vast werd geplakt.

U moest betalen en liep het risico in de file te staan, maar kon wel genieten van de indrukwekkende aankomsten en vertrekken van de president van de Verenigde Staten. En een foto maken van zijn peperdure en topveilige auto. En zijn hand schudden.

Premier Mark Rutte van Nederland en president Barack Obama van de Verenigde Staten
Zoek de verschillen: aankomst van premier Rutte van Nederland en president Obama van de Verenigde Staten

Hoogtepunt was waarschijnlijk Obama’s bezoek aan het Rijksmuseum, waar hij zijn complimenten gaf voor de Nederlandse gastvrijheid en zorgen – in zijn beste Nederlands.

Inhoudelijk gezien boekten de 58 wereldleiders redelijke voortgang. In een slotverklaring maakte de NSS-top bekend dat er minder nucleair materiaal zal worden verzameld en betere beveiliging zal komen.

Maandag vond ook een bijeenkomst van de G7 – de groep voor de zeven meest geïndustrialiseerde landen – plaats in het Catshuis. Zij besloten onder andere dat Rusland door de Krim-crisis niet meer welkom is bij dergelijke besprekingen en zegden deze zogenaamde G8 op. De in juni geplande bijeenkomst in Sochi is dan ook van de baan.

Maandag was de dag dat premier Razak van Maleisië bekendmaakte dat vlucht MH370 van Malaysia Airlines neerstortte in de Indische Oceaan. Ook zei hij dat de kans op overlevenden nihil was. De nabestaanden van de inzittenden werden geïnformeerd voor deze persconferentie. Razak maakte ook bekend dat de zoektocht doorgaat, maar dat het zoekgebied is beperkt tot de vermoedelijke plaats van neerstorten.

Chinese familieleden in Peking reageren na het zien van een nieuwsuitzending uit Kuala Lumpur.
Chinese familieleden in Peking reageren na het zien van een nieuwsuitzending uit Kuala Lumpur.

Dit alles leidde tot grote woede van familieleden van de 153 Chinese passagiers. (De Boeing-777 telde in totaal 239 inzittenden.) Ze bekogelden de Maleisische ambassade in Peking omdat er geen fysiek bewijs is om dergelijke conclusies te trekken. En daar valt iets voor te zeggen: de zwarte doos en de wrakstukken zijn nog steeds niet gevonden.

En dan het Noord-Brabantse plaatsje Deurne. Vrijdagavond, zo rond half zes, werden daar twee fatale schoten gelost in de plaatselijke juwelierszaak Goldies. Twee overvallers vonden daar de dood na een worsteling met de juwelier en zijn vrouw Marina. Marina is op beveiligingsbeelden schietend te zien, meldde de NOS.

Het echtpaar werd dit weekend verhoord maar stond vrij snel weer buiten. Het OM zei zaterdag al het echtpaar waarschijnlijk niet te vervolgen, wat onder juristen en media vragen opriep.

Omdat de overvallers een Noord-Afrikaanse achtergrond hebben – een van hen is Marokkaan – laaide een familiair maatschappelijk debat op. En driemaal raden wie vooraan stond om er iets van te zeggen?

In Deurne gingen sympathisanten van het juweliersechtpaar de straat op, waar ze lijnrecht tegen protestanten stonden die niet wilden dat men het stel als helden ziet.