Spring naar de content

Star Trek & Koran inspiratie voor populairste jongensnamen

Heerlijk nieuw speeltje van het Meertens instituut: de voornamen-per-regio-generator. Zo blijkt Jan nog altijd de populairste voornaam in de Veluwe (Gerrit staat op 4!) en is de gehele Top 5 in Ede zo oud-Hollands als maar kan (de baby’s heten daar nog gewoon Hendrik, Jan, Johannes, Gerrit en Cornelis).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Wonderlijker is de herkomst van de babynamen in de grote steden. In Rotterdam luidt de Top 4 als volgt:
1) Jayden: 158 jongens in 2013
2) Mohamed: 145 jongens in 2013
3) Adam: 129 jongens in 2013
4) Mohammed: 117 jongens in 2013

De herkomst van de nummers twee tot en met vier is weinig verrassend: Adam is Hebreeuws voor ‘eerste mens’ en tevens een populaire Marokkaanse voornaam, Mohamed en Mohammed zijn varianten op de naam van de oprichter van de islam.

Maar Jayden, waar komt die naam vandaan? Maarten van der Meer van Vernoeming.nl is er vorig jaar ingedoken. En wat blijkt? De naam komt niet uit de Bijbel, zoals sommige mensen denken, maar uit de tv-serie Star Trek! “De Bijbelse Jadon heeft niets te maken met de huidige populariteit van Jayden,” schrijft Van der Meer. “De opkomst van deze naam is terug te voeren op de tv-serie Star Trek: The Next Generation. In een aflevering uit 1994 zwerft de androïde Data met geheugenverlies over de planeet Barkon IV. Hij vindt onderkomen in het ouderlijk huis van een meisje genaamd Gia, dat hem Jayden doopt omdat hij zich zijn naam niet kan herinneren.”

Met dank aan Will Smith & Britney Spears
“Jayden dook in 1994 voor het eerst op in de Amerikaanse namenstatistieken,” gaat hij verder. “Uit het niets kregen in dat jaar 159 zoontjes van Star Trek-kijkers deze voornaam, goed voor een 850ste plaats in de top 1000 van populairste jongensnamen. De echte doorbraak van Jayden kwam enkele jaren later onder invloed van twee celebrities. Acteur Will Smith werd in 1998 vader van een zoon Jaden, vernoemd naar zijn moeder Jada Pinket Smith. In 2006 – Jayden stond inmiddels op 49 in de top 1000 met 9610 geboortes – werd Jayden James Federline geboren, het zoontje van Britney Spears en Kevin Federline. Daarna ging het heel snel.”

Het hoogtepunt voor Jayden was de eerste plaats in New York in 2008.

Zie ook:De Grote HP/De Tijd Babynamen Quiz