Spring naar de content

Mirjam Sterk over vilein Trouw-artikel: ‘Banen creëren is niet mijn opdracht’

Mirjam Sterk ligt onder vuur. Het voormalige CDA-Kamerlid zou er als ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid van de Rijksoverheid vooral zelf op vooruitgaan, in plaats van dat ze jongeren aan banen helpt. De Correspondent was eerder al kritisch, vanmorgen verscheen ook in Trouw een vilein stuk over (het werk van) de oud-politica. HP/De Tijd sprak met Sterk over de kritiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

De kritiek van Ingrid Weel in Trouw is niet mals. U krijgt onder meer het verwijt dat u ‘goed bent in campagnes die weinig banen opleveren’ en dat u ‘vooral uzelf goed in de kijker speelt’. Wat is uw reactie?
“Ik heb het artikel gelezen, en de strekking is dat ik als ambassadeur niet genoeg banen zou creëren. Banen voor de jeugd creëren is iets dat, zolang de economie niet aantrekt, zelfs het bedrijfsleven en het kabinet maar nauwelijks lukt. Ik begrijp dus niet hoe ik daar op kan worden afgerekend, want banen creëren is niet mijn opdracht.”

In het woensdag gepubliceerde 41 pagina’s tellende programma (pdf) wordt meer duidelijkheid gegeven over uw rol. Kunt u kort samenvatten wat deze is?
“Als ambassadeur ben ik een boegbeeld en moet ik zichtbaar zijn, zodat het probleem van jeugdwerkloosheid in beeld is. Mijn missie is ervoor zorgen dat afgestudeerde jongeren nadat ze hun diploma hebben gehaald niet thuis gaan zitten niksen en tevergeefs solliciteren, maar aan hun cv gaan werken door leerbanen aan te nemen en verder te studeren. Op dit moment vallen veel afgestudeerde jongeren buiten de boot. Het is zaak dat ze met doorstuderen en leerbanen een goede positie voor zichzelf creëren, zodat ze als de economie aantrekt wél een baan krijgen.”

U maakt goede sier als ambassadeur, maar uw prestaties blijven achter, luidt de kritiek. Bijvoorbeeld in vergelijking met uw voorganger.
“De jeugdwerkloosheid is historisch hoog. De vergelijkingen met mijn voorganger Hans de Boer vind ik volledig mank gaan. Ik ben één jaar bezig, terwijl hij deze functie van 2003 tot 2006 had, toen bovendien de economie veel beter was.”

Volgens de econoom Ronald Dekker is het creëren van tienduizend banen in samenwerking met Randstad in het project Jeugd op Zoek geen grote prestatie. Randstad zou die jongeren normaal gesproken ook aan een baan helpen.
“Dekker zegt dat zo’n aantal normaal is voor Randstad, maar waar hij geen rekening mee heeft gehouden, is dat Randstad voornamelijk bemiddelt bij bijbaantjes en de werkplekken van BBL-opleidingen. Die tienduizend jongeren zijn jongeren die zijn afgestudeerd en zich volledig op de arbeidsmarkt begeven. Uiteindelijk hebben 8300 van hen een baan gevonden. Dan werd er ook nog eens gezegd dat dit geen blijvende banen zouden zijn, maar we zijn nu een jaar verder en vier op de vijf jongeren heeft zijn baan behouden. De rest is niet niks gaan doen, maar is voornamelijk bezig met doorstuderen. Ik vind dat een fantastisch resultaat.”

Er is u niet om weerwoord gevraagd door de critici. Is de frustratie groot na zo’n persoonlijk aanval in Trouw?
“Hoge bomen vangen nou eenmaal veel wind, zullen we maar zeggen. Ik ben wel wat gewend door mijn ervaring in de politiek.”