Spring naar de content

Onderzoek: geweld in games zorgt niet voor gewelddadig gedrag. (Frustratie wel)

World Of Warcraft, Grand Theft Auto, Condemned 2, ze staan allemaal bol van het geweld. Maar het is te makkelijk om te denken dat dergelijke gewelddadige games leiden tot gewelddadig gedrag, is de conclusie die psychologen van de Amerikaanse Universiteit van Rochester trekken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De onderzoekers lieten zeshonderd proefpersonen verschillende soorten games spelen, zowel met als zonder geweld. Vervolgens werden de spelers getest op agressieve gedachten, gevoelens of gedragingen. Als het spel te moeilijk was of men had het nog nooit eerder gespeeld, dan werden de proefkonijnen al snel agressief, omdat bepaalde dingen niet lukten. “Als mensen het gevoel hebben dat ze geen controle hebben over het spel, dan leidt dat tot agressie,” zeggen de onderzoekers. Hoofdonderzoeker Richard Ryan voegt daaraan toe: “Als de competenties van mensen onder druk komen te staan, worden ze agressiever. Ongeacht het spel.”

Vaak wordt gedacht dat games met geweld ervoor zorgen dat de spelers agressiever worden, maar deze nieuwe studie wijst uit dat dit niet per se komt door het geweldsaspect: niet de inhoud van een game roept agressieve gevoelens op, maar de frustratie als gevolg van het falen tijdens het spelen.

Dat is waardevolle informatie bij het debat over de relatie tussen gewelddadige games en agressie. Met regelmaat wordt er een link gelegd met het spelen van gewelddadige schietgames als een schutter wild om zich heen schiet. Eerdere studies wezen uit dat blootstelling aan gewelddadige games leidt tot agressie bij de spelers. De nuancering van deze studie is dus dat het niet alleen gewelddadige games zijn, maar dat ook een potje dammen tot frustratie en agressie kan leiden, en dat die niet wezenlijk anders is.

Wie nog twijfelde of het spelen van spelletjes agressie kan oproepen, verwijzen wij graag  naar onderstaande video (waarin veel maar niet uitsluitend gewelddadige games voorkomen).

Onderwerpen