Spring naar de content

Waarom ‘Ik heb het nog nooit gedaan’ averechts werkt voor maagden

De kroegtijger die altijd als laatste overblijft, maar vertrekt zonder meisje. De stille jongen achterin de klas of die knul die alleen maar bezig is met zijn auto. Er zijn veel mensen die lang maagd blijven of zijn geweest. Een pretje vinden ze dat meestal niet. En het RTL-programma Ik heb het nog nooit gedaan maakt het nog erger voor ze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Het leek eventjes goed bedoeld: een programma over maagden en hun zoektocht naar seks en liefde. Ik heb het nog nooit gedaan had een reeks ontroerende portretten kunnen zijn van doodnormale mensen die maagd zijn. Een steun in de rug en een voorbeeld voor al die andere maagden in Nederland, van wie er velen ongetwijfeld worstelen met hun lege bed. Maar RTL besloot anders.

Maagd Marc
Maagd Marc

De maagd als freak
De makers van Ik heb het nog nooit gedaan hebben de Nederlandse maagd, doorgaans een doodgewoon maar onzeker persoon, in dit programma neergezet als een freak. De selectie kandidaten van RTL bestaat onder meer uit hopeloze oudere mannen, zoals Marc en Jos, bij wie de eenzaamheid ervan afstraalt. Knullen als Guynio en Marcel die van My Little Pony houden en zich verkleden als fantasiefiguren. Of het zijn verlegen en zenuwachtige dertigers als Friso en Rob, die worden gedomineerd door hun moeder. Weer een ander heeft het alleen maar over blowjobs krijgen en lekker rampetampen, zoals de sociaal klunzige Alex.

De afwijkende karakters mogen natuurlijk best in beeld gebracht worden, maar RTL buit ze listig uit. Een met een vrouw dansende Friso wordt ondersteund met faalgeluidjes. Een pijnlijke afwijzing wordt met een treurig vioolgeluidje grappig gemaakt. Het sarcasme spat ervan af bij de commentator wanneer Rob dan eindelijk een date heeft. Bij de eerste dates doen de ongemakkelijke blikken van de gehoopte vlam het natuurlijk nog beter als er een krekelgeluid bij klinkt.

Goudeerlijke kandidaten worden voor schut gezet
De muziek is sowieso belangrijk. Bij een opgetogen Marc die eindelijk eens nette kleren aan heeft wordt jolig 50 Cent gedraaid, want laten we hem toch absoluut niet serieus nemen. Uitspraken als: “Ik was vroeger verliefd op mijn paard” van diezelfde Marc en onhandige vooroordelen over negers van de hopelijk onbedoeld racistische Macy worden keer op keer herhaald. Het levert natuurlijk vooral erg geestige televisie op. Maar helaas wordt de openheid van de goudeerlijke kandidaten niet beloond maar bestraft doordat ze op een zo’n clownesk mogelijke wijze in beeld worden gebracht.

En doet de kandidaat te normaal? Dan creëert RTL de ongemakkelijke momenten het liefst zelf even, door de zwaarlijvige Marcel zo treffend mogelijk in de sportschool te filmen terwijl hij door al zijn groepsgenoten wordt ingehaald bij oefeningen. Zet men Jos aan tafel bij een aantal bejaarde vrouwen die hem uitlachen, en laat men Alex nog even afstappen op een aantal wildvreemde vrouwen.

Maagd Macy
Maagd Macy

Met de negentienjarige Macy zien we dan eindelijk een ogenschijnlijk normale meid met vriendinnen en een gewoon leven, maar RTL zal het niet nalaten om het vooral over haar aparte moeder en haar nieuwsgierigheid naar donkere mannen en grote geslachtsdelen te laten gaan.

Uiterlijke kenmerken, rare hobby’s, vreemde uitspraken, mislukkingen en afwijzingen. RTL signaleert ze als geen ander en gebruikt ze vervolgens om de kijker zo hard mogelijk te laten bulderen. Maagden zijn maar rare mensen, leert het programma ons. Nu kunnen we ze met het hele land even keihard uitlachen. Een maagd zal er na het zien van Ik heb het nog nooit gedaan nog wel drie keer over nadenken voor hij zijn ‘geheim’ opbiecht.